Cégvilág

Keresztbe tesz az EU a Gazpromnak?

A Déli Áramlat gázcsővezeték megépítéséről szóló orosz-bolgár szerződést korrigálni kell azért, hogy összhangba hozzák azt az Európai Unió előírásaival.

Ezt az energiaügyi biztosának, Gunther Ettingernek szóvivője, Marlene Holzner közölte Brüsszelben az Itar-TASZSZ hírügynökség jelentése szerint. Hangsúlyozta, hogy a szerződésnek elő kell írnia egy olyan mechanizmust, amely szavatolja a gázcsővezetékhez való egyenlő hozzáférést az EU energiavállalatai részére.

A szerződés ugyanis a Harmadik Energia Csomag hatálya alá esik, amely szabályozza a versenyt az EU energiapiacán. Ebbe beletartozik az energiavállalatok kötelező egyenlő hozzáférése a szállítási energiainfrastruktúrához, valamint az a szabály, amely szerint külön kell választani a termelőcégeket a szállításban résztvevő infrastruktúráktól.

A 2009-ben meghozott szabály jövőre lép életbe és igen rosszul jön a Gazprom számára, amely földgázt termel, szivattyúz és értékesít is - jelenti a RIA Novosztyi . Alekszander Medvegyev, a cég ágazatának vezetője élesen kritizálta a szabályozást, és közölte: nem fektet be olyan csővezetékekbe, amelyeket ő épített, de mások üzemeltetnek majd.

Medvegyev leszögezte: a rendszer akadályozhatja az Európába irányuló gázszállításokat. Utalt az Opal csővezetékre, amely része az Északi áramlat projektnek. "Erre még nem vonatkozik a harmadik fél általi hozzáférés. De az Oroszországból Németországba irányuló gáz szállítása nem valósulhat meg teljes mértékben, ha a normákat alkalmazzák."  Vlagyimir Putyin a Bulgáriával a Déli Áramlatról szóló szerződés aláírása kapcsán elmondta: az EU energiacsomagja infrastrukturális korlátokhoz és magasabb árakhoz vezethet.

energiacsomag Déli Áramlat Bulgária szabályozás gázvezeték Gazprom
Kapcsolódó cikkek