Cégvilág

Mobilok extrém használatra

Nyugat-Európa után erőteljes kelet-európai offenzívába kezdett az amerikai Sonim Technologies, amely ipari felhasználásra és extrém időjárási és munkakörülményekre fejleszt ütés-, por- és vízálló mobilkészülékeket.

Régiós terjeszkedésének keretében ez év végétől Magyarországon is elkezdi termékeinek a forgalmazását, a kizárólagos joggal a PTTSystems Kft.-t ruházza fel – jelentette be Budapesten John Burns, a Sonim Technologies elnök-vezérigazgatója. A kockázatitőke-társaságok tulajdonában lévő amerikai cég egyelőre nem kíván itt saját képviseletet felállítani, és eddig közvetlen nagykereskedője sem volt nálunk. Az elnök-vezérigazgató hozzátette, a globális üzleteik 70 százalékát Európában kötik. A potenciális vevőkör eddigi tapasztalataik alapján egy-egy adott ország lakosságának az 5 százalékát jelenti, vagyis Magyarországon is több százezres ügyfélbázissal számolhatnak.

A kaliforniai székhelyű Sonim Technologies egyedi szabványt fejlesztett ki a telefonjaira, amellyel speciális piaci szegmenseket szolgálhat ki. Általában szélsőséges környezeti hatásoknak kitett vagy nem szokványos körülmények között – veszélyes üzemben, vegyiparban, erdőgazdaságban és építőiparban – dolgozók, illetve az extrém sportokat űzők vásárolják a készülékeket, amelyekért a gyártó három év feltétel nélküli garanciát vállal. A társaság nemcsak mobiltelefont fejleszt, hanem a speciális munkavégzéshez szükséges szolgáltatásokat, alkalmazásokat is. Ilyen az adóvevő (push-to-talk), valamint a veszélyes körülmények között egyedül dolgozók számára kifejlesztett biztonsági riasztórendszer (lone worker).

A magyar üzleti partnerre többek között éppen azért esett a választás, mert a PTTSystems Magyarországon egyedüliként működtet push-to-talk szolgáltatást havidíjas mobilügyfelek számára. A hazai cég ezt a szolgáltatást általános használatra eddig Nokia készülékeken tette elérhetővé többek között taxi-, futár- és biztonsági szolgálatok számára, a termékportfólió most kibővül a Sonim telefonokkal, illetve a rájuk építhető ipari felhasználással.

Szy Gábor, a PTTSystems ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy már több, a készülék és szolgáltatás iránt érdeklődő hazai nagy céggel is folynak előrehaladott tárgyalások. Mindhárom magyar mobilszolgáltatóval is felvették a kapcsolatot, közülük várhatóan eggyel állapodnak meg, a készülékek értékesítésére és a mögötte álló alkalmazások, szolgáltatások bevezetésére.

„Ütőképes” eszközök

A termékeit a világ 50 országában forgalmazó Sonim telefonjai több méter mélységig víz-, illetve por-, hő- és ütésállók, tükröződés- és karcmentes LCD-, illetve különlegesen erős, úgynevezett „Gorilla Glass” kijelzővel rendelkeznek. A készülékek mérete, valamint a speciális burkolat egyenetlen felülete lehetővé teszi, hogy kesztyűben is lehessen használni. A zajos ipari környezethez szükséges extrém hangerő széles skálán szabályozható. A készülékek megfelelnek a katonai szabványoknak is.


mobilok lone mountanin ütésálló mobilok infokommunikáció
Kapcsolódó cikkek