Cégvilág

Nem lesz új díj az egészségügyben

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága határozottan cáfolja és visszautasítja azokat a félrevezető sajtóhíreket, amelyek azt állítják, hogy az államtitkárság új gyógyítási szolgáltatási díj bevezetésére tett volna javaslatot a területen kívüli ellátás esetében

Az egészségügyi szolgáltatóknak 1998 óta lehetőségük van az ellátási területen kívülről érkező betegektől részleges térítési díj beszedésére, attól függetlenül, hogy ez idáig ezeket a díjakat nem szedték be a betegektől.

A NEFMI Egészségügyért Felelős Államtitkárság Semmelweis Tervében megfogalmazottak a korábban bevezetett igénybevételi díj felülvizsgálatának szükségességét vetik fel. Erre azért van szükség, mert a korábbi kormánynak ez az intézkedése, amely a hálapénz kifehérítését célozta, semmilyen érdemi hatást nem gyakorolt a hálapénz rendszerre. Nem is gyakorolhatott, hiszen az intézkedés számos alapvető koncepcionális hibával terhelt, és ebben a formában a hálapénz mozgatórugóinak alapvető meg nem értését tükrözi.

A NEFMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága éppen ezért tartotta szükségesnek, hogy Semmelweis Terv részeként szakmai és társadalmi vitát kezdeményezzen a kérdésről, ugyanakkor kijelenti, hogy az egészségügy alapszolgáltatásainak bárminemű fizetőssé tétele homlokegyenest ellenkezik a szándékaival. 2008-ban éppen a Fidesz kezdeményezésére kiírt népszavazáson döntöttek az állampolgárok a vizitdíj eltörléséről.

NEFMI Egészségügyért Felelős Államtitkárság területen kívüli ellátás díja
Kapcsolódó cikkek