Cégvilág

Örökíthető a technológiai innovációs készség?!

Miközben a családi vállalkozások sorra szembesülnek a problémával, hogy alapító-vállalatvezetőjük kénytelen átadni a stafétabotot a második generációnak, azok a cégek, amelyek technológiai fejlesztésekre alapozzák működésüket és tevékenységüket, ennél is jóval nehezebb helyzetben vannak.

 „Bizonyos vállalatvezetési képességek megtanulhatók, a technológiai innovációs kreativitás és készség azonban nem minden esetben száll apáról-fiúra, és a tankönyvekből sem tanulható meg.” – mondja Gelléri Péter, a Családi Vállalat Akadémia szakmai vezetője. Ezeknek a cégeknek jóval nagyobb feladatot jelent felkészülni a generációváltásra, és megalapozni azt a tudást és felkészültséget, amely a további sikeres működéshez szükséges. Ráadásul, a kényszerű cégutódlás próbára teszi a legerősebb családi vállalatokat is, háromból kettő a külföldi tapasztalatok alapján nem éli túl.

Pedig a rendszerváltás környékén alapítóknál lassan időszerű lesz a visszavonulás. „Nemzetközi szinten a családi vállalkozások adják a foglalkoztatás felét, Európában a privát munkahelyek kétharmadát, a globális GDP-hez 45-65 százalékban járulnak hozzá, vagyis elképesztő gazdasági erő összpontosul náluk.” – vélekedik Rudas László, a Felelős Családi Vállalkozások Magyarországon Egyesület elnöke.

Az egyesület, és az ezen belül működő szakmai akadémia elsőként készített az érintett magyar cégek közreműködésével kutatást arról: ki hol áll ebben a folyamatban, felkészültségi szintje megfelelő-e, és mit vár a menedzsment lecserélődésétől? A kutatás eredményeit az egyesület és az akadémia közös konferenciáján mutatják be, részletes program:

www.csaladivallalatakademia.hu

technológiai innovációs készség családi vállalat Gelléri Péter rudas lászló Családi Vállalat Akadémia
Kapcsolódó cikkek