Cégvilág

Uniós piacokat hódít a Richter

Fogamzásgátlókból álló termékcsaládot vett a legnagyobb magyar gyógyszergyár

A Richter Gedeon Nyrt. 236,5 millió euróért megvásárolja a németországi Grünenthal GmbH fogamzásgátló-termékportfólióját – jelentette be tegnap Bogsch Erik, a magyar gyógyszergyár vezérigazgatója. A tranzakció nyomán már jövőre nőhet a Richter árbevétele és nyeresége.

A tranzakció célja, hogy a Richter növelje piaci jelenlétét Nyugat-Európában és bővítse nőgyógyászati üzletágát – mondta az üzletkötés kapcsán Bogsch Erik. A legfontosabb célkitűzésünk, hogy nemcsak a régióban, hanem egész Európában meglegyen a Richter értékesítési hálózata – fogalmazott a vezérigazgató.

A gyógyszergyár e miatt a stratégiai cél miatt vásárolt meg kevesebb mint egy hónapja egy svájci gyógyszerészeti kutatásokkal foglalkozó társaságot. A Grünenthal fogamzásgátló szereinek átvételével a nyugat-európai piac részesedése 8 százalékról 15-re nő a Richter árbevételében, a nőgyógyászati üzletágé pedig 35-ről 41 százalékra.

A Grünenthal csoport egy családi tulajdonban lévő, kutatás-orientált német székhelyű nemzetközi vállalat, mely leányvállalatain keresztül 35 országban van jelen. Termékeit több mint 100 országban étékesítik, a cégnek mintegy 4900 alkalmazottja van, és tavalyi árbevétele 881 millió eurót tett ki. A Richter a Grünenthal fogamzásgátló üzletágával együtt megvásárolta az disztribúciós és marketingjogokat is azokban az országokban, ahol törzskönyvi engedélyt kaptak. A németországi cég azonban fenntartja az értékesítési jogokat Latin-Amerikában.
A Grünenthal fogamzásgátló készítményeinek forgalma 2009-ben a latin-amerikai régió nélkül 72 millió euró volt. Az árbevétel 70 százaléka Németországból, 20 százaléka pedig Olaszországból és Spanyolországból származott. A termékportfólió átvételével a Richter árbevétele 223,4 milliárd forintról 243,5 milliárdra növekedne.

A megvásárolt fogamzásgátló szereket még két évig Németországban gyártják, a termelést 2012 végéig helyezik át Magyarországra. Azt követően a Grünenthal a Richter által átvett fogamzásgátló szereket értékesíti majd latin-amerikai hálózatán keresztül. A Richter azt tervezi, hogy évi 15 millió eurót költ a Grünenthaltól átvett 80-100 fős nyugat-európai értékesítési hálózatra, hogy növelni tudja jelenlétét azon a piacon.
A Richter 236,5 millió eurót fizet az átvett termékkörért. Ennek nagyobb részét felhalmozott pénzéből, kisebb részét hitelből finanszírozza a gyógyszergyár. A cég felvétele nélkül is ki tudná fizetni a vételárat, azért vesz fel kölcsönt, hogy mozgásteret hagyjon magának. Ennek ellenére jelenleg nincs újabb felvásárlási célpontjuk a vezérigazgató szerint.

Az átvett termékcsaláddal kapcsolatos jogokat a Richter az immateriális javak között fogja mérlegében nyilvántartani, és 15 év alatt írja le annak értékét. Ezért addig évi 16-17 millió euró értékcsökkenési leírást könyvelhet el költségei között a gyógyszergyár. A tervezett tranzakcióhoz még szükséges a német versenyhivatal jóváhagyása, amelyet várhatóan még az idén megkapnak.

grünenthal gyógyszeripar egészségügy fogamzásgátlók Richter
Kapcsolódó cikkek