Cégvilág

A számítógép a telefonba költözött - Most mi lesz?

Az idei évben kétszer annyian vásároltak okos telefont, mint tavaly. A verseny felerősödése várható, és az iPad egyeduralma megszűnik a tábla PC piacon - többek között ez derül ki a The Wall Street Journal infokommunikációs kitekintéséből.

2010-ben a számítógép valósággal a mobiltelefonokba költözött. Persze, az Apple telefonok tulajdonosai már 2007 óta felléphettek a webre mobiljukkal, de az elmúlt évben az okostelefonok emberek millióihoz jutottak el, hogy internetezhessenek, filmeket nézhessenek, vagy zenét hallgathassanak bárhol Wi-Fi kapcsolattal – írja a The Wall Street Journal.

Az év harmadik negyedévében 81 millió okostelefont értékesítettek világszerte, kétszer annyit, mint egy évvel korábban. Az elmúlt évben eljutott az iPad az emberekhez, az Apple 7,5 millió „tablet pc”-t értékesített az első hat hónapban a megjelenés után, a Gartner szerint 55 milliót fog eladni jövőre.

Az apple létrehozott egy új mobilkategóriát, melynek első példánya az iPad érintőképernyős tábla pc, melyet április eleje óta lehet kapni. A Citigroup elemzői szerint az Apple 14 millió iPad-et adhat el ebben az évben, és egyes elemzők szerint többet is el lehetett volna adni, csak az Apple kínálata korlátozta a vásárlást.

A jövőben verseny várható a piacon, a Samsung Galaxy Tab hasonló készülék, az egyetlen igazi versenytársa az iPad-nek. A következő év új választási lehetőségeket hoz majd: a Motorolától és a RIM-től is.

Az Android az Apple első komoly versenytársa, a Google telefonjaiban ez az operációs rendszer van. Az Android két évvel ezelőtt jelent meg, a Motorola és a HTC telefonokban. A jövőben olcsóbbak lesznek az okostelefonok, a piac alsó szegmenséhez is eljutnak.

Ebben az évben a mobiltelefonra fejlesztett programok is elterjedtek. Néhak olcsó, gyakran ostobák ezek a kis programok – írja a WSJ. Egy program fejlesztésének költsége 99 cent (valamivel több mint 200 forint), a területen jelenleg több ezer fejlesztő dolgozik. A Gartner becslései szerint 6,7 milliárd dollár értékben adhattak el ilyen programokat 2010-ben.

A jövőben cégek gyárthatják ezeket a programokat, a T&T, az üzleti szoftverek fejlesztője a SAP. Ezzel kialakulhatnak monitor-rendszerek, és a vásárlók bárhol megkaphatják a programokat.

A biztonság sokat romlott 2010-ben, a hackerek felbukkantak ezen a piacon is, a banki alkalmazások is rendelkeznek hiányosságokkal. A jövőben extra szigor vártható, új biztonsági funkciók terjednek el.

Az alacsony minőségű készülékekkel Kína megkétszerezte a piacát, az összes új mobiltelefon eladás 33 százalékát tették ki ezeknek a termékeknek az értékesítése a harmadik negyedévben a Gartner adatai szerint. A kínai okostelefonok nagyjából fele annyiba fognak kerülni, mint az várakozások szerinti alacsonyabb áru minőségi készülékek.

mobilpiac mobiltelefon Android iPad szoftver mobil tablet pc paic
Kapcsolódó cikkek