Cégvilág

Gyeripaszka kétmilliárd dolláros ajánlata

Az EuroSibEnergo, Oleg Gyeripaszka orosz milliárdos tulajdonában lévő energiavállalat, ajánlatot tett a Norilsk Nickelnek, hogy 2 milliárd dollárért megveszi tőle az OGK-3 orosz áramfejlesztőben lévő, ellenőrzést biztosító tulajdonrészét.

Andrej Lihacsev, az EuroSibEnergo ciprusi központú anyavállalat elnöke szerint a cég kész  megvásárolni a moszkvai központú OGK-3 79 százalékos tulajdonrészét. Az OGK-3 megvétele az EuroSibEnergót Oroszország legnagyobb energiavállalatává tenné, 27 800 megawatt kapacitással.

A Bloomberg emlékeztet arra, hogy az ajánlat olyan időben történt, amikor csata folyik a Norilsk feletti ellenőrzés megszerzéséért a Gyeripaszka vezette RusAl, a világ legnagyobb alumíniumgyártója és Vlagyimir Potanyin milliárdos között.

Jelenleg mind Potanyin, mind Gyeripaszka a Norilsk 25 százalékát tartja kézben, Potanyin a múlt hónapban 9 milliárd dollárért megvásárolta volna a RusAl részesedését. Az ajánlatot Gyeripaszka nevetségesnek bélyegezte és a jelek szerint nem hogy eladáson nem gondolkozik, de növelné is részesedését az OGK-3-ban.

energia Norilsk Gyeripaszka részesedés OGK-3 Rusal
Kapcsolódó cikkek