Cégvilág

Gyorssegély - A csőd szélén a Feszty-körkép otthona

Háromszázmillió forint gyorssegéllyel menti meg a kormány a csőd szélén álló Ópuszteszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Nonprofit Kft.-t. A Feszty-körkép mögé felállított látogatóközpontot tavaly mindössze 140 ezren kereték fel - írja szerdai számában a HVG.

Tavaly 5,6 százalékkal 140 ezerre csökkent az ópusztaszeri emlékpark látogatóinak a száma, deig a Feszty-körkép 1995-ös restaurációja után több mint félmillióan keresték fel, ám az érdeklődés fokozatosan lanyhult.

A parkot fenntartó Ópuszteszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Nonprofit Kft. szerint a csökkenő igény egyebek mellett a sekélyes szórakozást előnyben részesítő társadalmi szemléletet okolták.

A HVG beszámolójából az is kiderül, hogy az is problémát okozott a parkban, ha túl sokan voltak. Ha túl sok iskolás csoport kereste fel Ópusztaszert nehezen tudták tartani a szolgáltatás színvonalát - írja a nonprofit társaság 2009-es beszámolóját készítő gazdasági csoportvezető.

Az üzemeltető ugyan eddig nem kapott állami támogatást, az ingatlan, amelyen a park működik azonban részben állami tulajdon, közvetve tehát mégiscsak kaptak "valamit".

Az emlékpark termel bevételt egyebek mellett bérbeadásból. A HVG szerint 2008-ban drasztikusan, négyzetméterenként több mint tízezer forintra emelték a bérleti díjat, majd 2009 végén az áruk silány minőségére hivatkozva felmondtak több kereskedőnek. Tavaly, a parkolási díjakkal együtt 67 millió forint vállalkozási eredményt könyveltek el.

Ópusztaszer gyorssegély csőd történeti emlékpark nonprofit Feszty-körkép
Kapcsolódó cikkek