Cégvilág

Íme, egy kis cég, ami "beintett" a Google-nak

A Bloombergnek nyilatkozó illetékesek szerint az online kereskedéssel foglalkozó Groupon elutasította a Google 6 milliárd dolláros felvásárlási ajánlatát és inkább önállóan fejlődne tovább.

Azzal, hogy a vásárlási kuponok értékesítésére szakosodó Groupon visszautasítja a vételi ajánlatot, a Google eddig legnagyobb akvizíciója hiúsulhat meg. A keresőóriás ugyanis közel kétszer annyit, 6 milliárd dollárt fizetett volna a portálért, mint eddig legnagyobb zsákmányáért, a 3,2 milliárd dollárért megszerzett DoubleClickért.

A döntésben a Bloomberg szerint a főrészvényes-vezérigazgató Andrew Mason játszott kulcsszerepet. Andrew Mason a kereskedelmi partnereivel kiépített kapcsolatai, valamint a munkatársai miatti aggodalom hatására döntött úgy, hogy kikosarazza a 33,4 milliárd dollár készpénzzel rendelkező Google-t.

A Groupon 35 millió felhasználóval rendelkezik, stratégiájának lényege, hogy kuponok kibocsátásával jelentős kedvezményekkel közvetít különböző szolgáltatásokat és termékeket, a kuponok után járó jutalékből él a cég. A Groupon a közelmúltban 170 millió dollárnyi tőkét szerzett többek között a Facebook egyik befektetőjétől, valamint az orosz Digital Sky Technologiestól és a tervek szerint akár tőzsdére is mehet.

Egyébként még a tőkeinjekció után is csak 1,3 milliárd dollárra becsülték a cég értékét, a Google által kínált ár jól jelzi, hogy milyen fontos a keresőcég számára a helyi kereskedelemben való részvétel biztosítása. Elemzők szerint azonban a Google számára nem jelent gondot, hogy a Groupon nemet mondott, hiszen találhat más akvizíciós célpontokat is, amelyekkel tovább terjeszkedhet.

 

felvásárlás kupon beruházás Google akvizíció Groupon
Kapcsolódó cikkek