Cégvilág

Internet buborék 2.0 - Hatalmas zakó következhet

Fred Wilson amerikai kockázati tőkebefektető szerint kissé ijesztő, ami az internetes piacon történik, valószínűsítheti, hogy a kilencvenes évekhez hasonlóan ismét internet buborék kialakulásának vagyunk tanúi.

A Union Square Ventures vezetője úgy látja, újabb katasztrófa van készülőben és már láthatóak a viharfelhők, amik megelőzik majd az internetpiac összeomlását. A "dotcom buborék" a kilencvenes évek végén már kipukkadt egyszer, milliós veszteségeket okozva azoknak a befektetőknek, akik hagyták, hogy a rohamosan emelkedő árak elszédítsék őket. Wilson szerint a jelenség megismétlődik az internetpiacon - írja a Newsweek.

A szakértő szerint ezt mutatja, hogy míg korábban soha nem értékeltek 5 millió dollárnál többre egy két-három főt alkalmazó vállalatot, addig ma az ilyen mikrocégeket is 30-40 millió dollárra becsülik a piacon. Az elszaladó árak egyik példája a Quora, a volt Facebook alkalmazottak által alapított honlapon kérdéseket tehetünk fel, amire a látogatók válaszolnak.

A TechCrunch szakportál szerint ez a portál 86 millió dollárt ér. Még többet ér a Foursquare nevű startup, amelynek segítségével jelezhetjük, melyik étteremben vagy bárban vagyunk éppen. A 27 alkalmazottal dolgozó céget júniusban 95 millió dolláros értékűre becsülték és 20 millió dolláros tőkét gyűjtött.

A jéghegy csúcsa persze a Facebook a maga 35 milliárd dolláros becsült értékével, de hasonlóan nagyvonalúan kezelik a Farmville gyártójaként híressé vált Zynga szoftvercéget, amely állítólag 6 milliárd dollárt ér. Mint arról korábban beszámoltunk, a Twitter bennfentesek szerint hamarosan befektetők után néz, a cég sajátmagát 3 milliárd dollárra értékeli. Holott az olyan szakmai fórumok, mint például a Forbes vagy a SharesPost csak mintegy 1 milliárd dollárra taksálják a vállalatot.

Zynga buborék internet Twitter dotcom befektető Forbes Facebook
Kapcsolódó cikkek