Cégvilág

Jön a Google-adó

Úgy tűnik, az egyes gazdasági szegmenseket érintő adóztatás jó megoldás arra, hogy a kormányok „egy kis plusz pénzhez” jussanak. Franciaországban 2011 január elsejétől az interneten működő reklámcégeknek kell külön terhet fizetniük. A szabályozás Google-adóként került a köztudatba.

A francia országgyűlési bizottság és a szenátus a napokban fogadta el azt a tervezetet, mely szerint a Franciaországban székelő interneten tevékenykedő vállalatoknak a nettó eredményük egy százalékát kell adóként befizetniük a költségvetésbe. A törvényt Google-adónak nevezték el, hiszen a tervek szerint a keresőóriástól és annak versenytársaitól érkezik majd be a legnagyobb bevétel.

A kormány számításai szerint az adónemből 10 és 20 millió euró plusz bevétel folyik majd be az államkasszába. A szabályozás hátterében az az egyszerű tény áll, hogy Franciaországban egyedül az online reklámbevételek után nem kell adót fizetni. Ugyanakkor egyedül a televíziós hirdetésekből 70 millió euró bevételhez jut az állam.
 
A törvény kritikusai szerint a nagyvállalatok könnyen kijátszhatják az adót azzal, hogy egyszerűen áthelyezik a székhelyüket más országban, így azonnal nem lesz rájuk érvényes a szabályozás.

Die Welt - Világgazdaság Online-->

különadó online vállalat keresőmotor Yahoo Google adó euró
Kapcsolódó cikkek