Cégvilág

Még két évet kaphat a KÁT

Előrelépés történhet az EU közös energiabeszerzése irányában Magyarország soros uniós elnöksége alatt Bencsik János energetikai államtitkár szerint.

Mára az energiaigény kielégítése nem csak ellátásbiztonsági, hanem nemzetbiztonsági kérdés, mondta Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára a most folyó energiakonferencián.

  Nem véletlen, hogy már az is közös energiabeszerzésben gondolkodik, e területen jelentős előrelépés történhet Magyarország küzelgő, uniós elnöksége idején. Az államtitkár ismertette Magyarország fő energetikai jellemzőit, az előtte álló feladatokat és jelenlegi energiapiacunk és szabályozásunk kockázatait.

Elsődleges nemzeti érdeknek mondta a lakosság biztonságos energiaellátását, ennek során a legkisebb költség elvének érvényesítését. Megjegyezte, hogy a megújuló alapú energiatermelő technológiák alkalmazása ezt nem minden esetben teszi lehetővé. Ugyanakkor új alkut kell kötni az energiaszolgáltatókkal, amelyek beruházásaira továbbra is szüksége van az országban.

A hővel kapcsolt áramtámogatás rendszere várhatóan 2012 végéig fennmarad, de a mostanitól eltérő, differenciált rendszerben.

További részletek a holnapi Világgazdaságban

stratégia Magyarország Bencsik EU uniós elnökség enerhetika
Kapcsolódó cikkek