Cégvilág

Minden kárt kifizettetne a BP-vel az USA

Az Egyesült Államok pert indít a British Petroleum és nyolc másik cég ellen, mert feltételezik, hogy megszegték a szövetségi biztonsági szabályokat a Mexikói-öbölben történt olajszennyezéssel összefüggésben.

Az Egyesült Államok célja, hogy a perben kimondják a BP és a többi cég korlátozás nélküli felelősségét és kötelezzék a cégeket a kármentesítés teljes költségének fedezésére.

A perben az Egyesült Államok azt kéri, hogy a feleket mondják ki korlátozás nélkül felelősnek a tisztítás és a károkozás során felmerült költségekért. Az állam mindezt a BP által már megfizetett 30 milliárd dolláron felül követeli - jelenti a Telegraph.

A felperes célja, hogy bebizonyítsa: gondatlanul járt el a Deepwater Horizon üzemeltetője az olajkút működtetése és karbantartása kapcsán, ezért felelőssé tehető az olajkatasztrófáért, amely a legsúlyosabb környezetszennyezés az Egyesült Államok történetében.

Az amerikai igazságügyi minisztérium közölte, hogy az olajszennyezés ügyében indított vizsgálat folytatódik és a keresetet további vádlottak megnevezésével és új vádpontokkal egészítik ki.

per olajszennyezés olajkatasztrófa BP olajkút
Kapcsolódó cikkek