Cégvilág

Újabb nemzetközi bírálat a magyar médiatörvénynek

Az Economic Intelligence Unit után újabb nemzetközi szervezet, a Freedom House jelezte aggályait a magyarorsági demokrácia alakulásával kapcsolatban.

A Freedom House washingtoni szabadságjogi szervezet közleménye felsorolja a médiatörvény tervezete szerint az egyes médiatípusokra kiróható büntetéseket, amennyiben az azok által előállított tartalmat kiegyensúlyozatlannak vagy jó erkölcsbe ütközőnek találja a Nemzeti Média és Hírközlései Hatóság (NMHH) által felállított Médiatanács. A szervezet szerint a törvény lényegében a kereskedelmi médiát is az állami közszolgálati médiához hasonló szabályozás alá rendeli és akár súlyos, tartalomalapú bírságokkal is fenyegeti.

Ez a törvény – más zavaró médiaellenes lépésekkel együtt – jelentős visszalépést jelent majd a magyarországi sajtószabadság tekintetében – mondta Karin Karlekar, a szervezet sajtószabadság-indexének vezető szerkesztője. Különösen aggasztónak nevezte a törvény tartalmi szabályokra vonatkozó laza szabályozását, ami a kiélezett magyar politikai környezetben könnyen hatósági visszaélést eredményezhet.

Mindazonáltal Magyarország a szervezet idei jelentésében szabad országként szerepel.

Az Economic Intelligence Unit szerint hatalomra kerülése óta  Fidesz szisztematikusan átveszi a korábban független intézmények irányítását és korlátozza az Alkotmánybíróság működését.

A médiatörvény tervezete ellen a lapkiadók nemzetközi szervezetei is tiltakoztak, mert a tervezetet több ponton is súlyosan sajtószabadság- és demokrácia-ellenesnek tartják.

szabadságjogok médiatörvény sajtószabadság Freedom House újságírás demokrácia
Kapcsolódó cikkek