Cégvilág

A taxisok is a Sziget mellett - levelet írtak Tarlósnak

Az Országos Taxis Szövetség (OTSZ) levélben fordult Budapest Főpolgármesteréhez, hogy a Sziget Fesztivál területhasználati díjával kapcsolatban szíveskedjen módosítani eredeti javaslatát, figyelembe véve több ezer fővárosi taxis, vendéglátós és diákok százait foglalkoztató vállalkozások érdekeit is.

A levélben azt írják, hogy szomorúan értesültek arról, hogy a Főpolgármesteri Hivatal a hosszú évek óta sikeres, nemzetközi hírnevet szerző, sok tízezer hazai és külföldi látogatót vonzó Sziget Fesztivált, jelentős területhasználati díjjal tervezi ez évtől megterhelni.

Az OTSZ álláspontja szerint, túl azon, hogy a Sziget Fesztivál jelentős, több milliárdos bevételt termel hazánk  számára az egyik, ha nem a legnagyobb turisztikai vonzerőt képviseli Budapesten, jelentősen hozzájárul az ország és Budapest pozitív nemzetközi megítéléséhez, jelentős bevételt nyújt a turisztikai szolgáltatóknak,  így a taxis szakmának is.

A Szállodaszövetség véleményével egyetértve az OTSZ is úgy látjuk, hogy az utóbbi napokban nyilvánosságra került milliárdos összegű bérleti díj megállapítása, a rendezvény megtartását súlyosan veszélyezteti. Véleményünk szerint a rendezvény esetleges hiánya, Budapest változatos kulturális életét szegényítheti  és természetesen jelentős kiesést okoz majd a hazai, fővárosi turisztikai szakmának is.

Fontos lenne a Sziget

A Magyar Szállodaszövetség (MSZSZ) arra kéri a döntéshozókat pénteki közleményében, hogy az ügyben olyan megoldást találjanak, amely nem akadályozza meg a turizmus szempontjából kiemelkedően fontos esemény további működését. A szervezet úgy véli, hogy a 2010-ben 18 éves Sziget Fesztivál azon kevés fővárosi rendezvény közé tartozik, amelyen Magyarországról, Európából évente több százezren vesznek részt, akik amellett, hogy „jól szórakoznak, ismerkednek Budapest turisztikai nevezetességeivel, viszik Magyarország hírét a nagyvilágba, és nem utolsósorban jelentős bevételt hoznak a turisztikai szolgáltatóknak”.

Az OTSZ részben megérti, hogy Budapest nehéz anyagi helyzetben van, azonban úgy gondoljuk, hogy egy ilyen mértékű bérleti díj kiszabása nemhogy a bevételt növelné, de a turisztikai hozadékot egyben csökkentené, hiszen, ha nincs fesztivál, nincs látogató vendég és turista sem. Bízik abban, hogy a fővárosi döntéshozók belátják, hogy az extra bérleti díj gyors kiszabásának reménye szertefoszlik, ha emiatt nem lehet megrendezni a fesztivált, hiszen tudomásuk szerint nem áll sorban senki, aki kibérelné ennyi pénzért ezt, az amúgy az év 11 hónapjában üresen álló területet.

A szervezet arra kéri Tarlós Istvánt, hogy a budapesti és környéki vállalkozók hosszú távú érdekeit is figyelembe véve olyan megoldást keressen, mely nem veszélyezteti a fesztivál létét és megnyugtató megoldást jelent a fővárosi turizmusra jelentősen építő és számító hazai vállalkozások számára is.

A legnagyobb taxis szervezet, a Taxi Fuvarszervező Társaságok Szövetsége (TFTSZ) is beállt az Országos Taxis Szövetség (OTSZ) kezdeményezése mellé, miszerint a Sziget Fesztivál területhasználati díjával kapcsolatban módosítást kér Tarlós Istvántól, de egyben egy a szigettel kapcsolatos problémájukra is felhívja a figyelmet. A TFTSZ is úgy gondolja, hogy a Sziget Fesztivál, jelentős, több milliárdos bevételt termel hazánk számára, és az egyik, ha nem a legnagyobb turisztikai vonzerőt képviseli Budapesten, jelentősen hozzájárul az ország és Budapest pozitív nemzetközi megítéléséhez valamint jelentős bevételt nyújt a turisztikai szolgáltatóknak,  így a taxis szakmának is.

Meglátásuk szerint azonban a taxisok munkája szinte teljesen el van lehetetlenítve az említett eseményen. A Hajógyári sziget közterületére csak és kizárólag egy társaság gépjárművei hajthatnak be, a többi társaság pedig ki van zárva a szigetről. A külső részen szinte lehetetlenség utast felvenni, mert a szervezők hermetikusan elzárják a ki-és bevezető utakat, így a taxitársaságok autói még annyi időre sem tudnak megállni, hogy kitegyék vagy felvegyék az utasokat.  A TFTSZ ezért arra is kéri Tarlós Istvánt, hogy annak a több ezer taxisnak is tegye lehetővé a munkát a Sziget Fesztiválról, akik eddig a lezárások és a tiltások miatt nem tudták megtenni azt.

Sziget turizmus Sziget Fesztivál OTSZ szálloda szövetség MSZSZ
Kapcsolódó cikkek