Cégvilág

App Store - A Microsoft elgáncsolná az Apple-t

A Microsoft az Egyesült Államok Találmányi és Védjegy Hivatalához fordult, hogy megakadályozza az Apple-t az "App Store" név levédetésében.

Az Apple még 2008-ban adta be kérelmét, hogy az iPhone, iPad és Macintosh felhasználók számára létrehozott alkalmazásletöltő oldalának nevét levédesse. A Microsoft azonban megtámadta a kérelmet azzal, hogy a név túl általános, mint a "cipőbolt" vagy a "játékbolt", emiatt nem védhető le. (Az "App Store" rímel az Apple nevére, de egyszerűen "alkalmazás boltot" jelent.)

A Microsoft véleménye szerint az "App Store" kifejezést továbbra is minden, alkalmazások letöltését lehetővé tévő oldal használhatná, anélkül, hogy félnie kéne az Apple retorziójától.

Az iPhone és a rivális okostelefonok előretörésével az utóbbi években egyre elterjedtebbé váltak az app store-ok. A Microsoft is működtet egyet a Windows-os készülékei számára, akárcsak a Google és a Nokia. Az Amazon nemrég jelentette be, hogy elindítja saját boltját, az "Amazon Appstore"-t.

Az Apple egyelőre nem reagált a vádakra, de nem ez az első eset, hogy védjegy-ügyben támadások érik. 2007-ben, az iPhone megjelenésekor derült ki, hogy a nevet a Cisco birtokolja, különféle internet-képes telefonkészülékeit futtatva ezen a néven. A két cég végül megegyezett a közös névhasználatról. Az Apple Corps-szal, a Beatles által alapított kiadóvállalattal pedig közel 30 évig harcoltak a névhasználért, mire sikerült megegyezni.

appstore okostelefon Apple Nokia Microsoft Google iPhone
Kapcsolódó cikkek