Cégvilág

Az EU rábólintott az Intel vírusirtó vásárlására

Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy az Intel 7,68 milliárd dollárért felvásárolja a McAfee adatbiztonsági céget. A világ legnagyobb chipgyártója az engedélyezésért cserébe bizonyos engedményeket tett működésében.

Jelenleg a világ számítógépeinek 80 százalékát az Intel által gyártott processzor hajtja, az Európai Bizottságot ezért aggasztotta, hogy az akvizíció segítségével a cég aránytalan befolyást szerezhet az informatikai biztonsági piacon. Az EU ezért átfogó vizsgálatot folytatott az ügyben, hogy biztosítsa az IT-biztonsági piac sértetlenségét – jelenti a Bloomberg.

Ennek keretében a McAfee riválisait is megkérdezték az esetleges veszélyekről. Bár nem tudni, pontosan milyen engedményeket tett az Intel az uniós jóváhagyásért cserébe, feltételezhető, hogy az egyik fő félelem az volt, hogy az Intel olyan biztonsági funkciókat épít a chipekbe, amelyek kizárólag a McAfee termékeivel működnek együtt.

Az Intel ígéretet tett arra, hogy biztosítja az "interoperatibiltást" saját és versenytársai termékei között. Ez azért érdekes, mert az akvizíció bejelentésekor az Intel éppen azzal érvelt, hogy az egyes számítógépes funkciók gyorsabban és biztonságosabban működnek, ha közvetlenül a chipbe integrálják azokat, ez egyúttal a hackerek dolgát is megnehezíti – a kijelentés arra enged következtetni, hogy az Intelben felmerült, hogy a McAfee szolgáltatásainak egy részét hardvereibe építi.

Az EU mindenesetre rábólintott az ügyletre. Joaquin Almunia, az EU versenyjogi biztosa szerint "az Intel által vállalt kötelezettségek megfelelő egyensúlyt teremtenek, mert megőrzik mind a versenyt, mind pedig a fúzió jótékony hatásait."  Az Intel computeres chipje a világ PC-inek és szerverjeinek 80 százalékán belül találhatók. Az ügyletet az Egyesült Államok szabályozó hatóságai már korábban jóváhagyták.

chip felvásárlás McAfee jóváhagyás EU chipgyártás Intel almunia
Kapcsolódó cikkek