Cégvilág

Elemzők: nem lesz tartható a földgáz ármoratóriuma

Törékenynek bizonyulhat, és még nyár előtt alapos felülvizsgálatra szorulhat a földgáz árszabályozás rendszere - derül ki az energiainfo.hu szakértőinek elemzéséből. A szakmai portál 2011-es, a magyarországi energiapiacról készített prognózisa szerint, ha az olajár növekedését a forint tartós gyengülése kíséri hosszabb ideig, nyilvánvalóan nem lesz fenntartható az ármoratóriumot, illetve árleszorítást célzó év végi szabályozási csomag.

Az előttünk álló esztendő viszonylag nyugalmasnak tűnhet, de a felszín alatt az elmúlt időszakok prolongált gondjai rejlenek. Az ipari fogyasztók relatíve magas energiaárai tovább erodálják az exportpozíciókat, ugyanakkor a keresztfinanszírozás ellenére az energiaszegénység szélesedése várható - mondja Drucker György, az energiainfo.hu vezető elemzője.

A termelő és hálózati kapacitások bővítése, az igényelt beruházások egyre inkább stabil és kiszámítható szabályozási környezetet kívánnak, amit gyakorlatilag csak az érintett szereplők párbeszéde és konszenzusa alapozhat meg. Amennyiben ezen a téren nem következik be érdemi javulás, amely a válságintézkedések átmeneti voltát megnyugtatóan bizonyítja, úgy a bizalom hiánya, illetve a szabályozási kockázat tovább erősítheti a leküzdendő válságot - derül ki a szakportál elemzéséből.

A globális energiapiaci környezetet vizsgálva, a keresleti oldalon a világgazdasági környezet kilátásai óvatos derűlátásra adnak okot, és ennek függvényében a magyar gazdaság növekedési esélyei is javulnak. A hazai össztermék 2-3,5 százalékos bővülésével számolnak az optimista szcenáriók, ami a nem-lakossági energiafogyasztás válság előtti növekedési üteméhez való visszatérést jelentheti. Komoly kockázati tényező marad a forint árfolyamának alakulása, ami az importkitettség nyomán jelentősen befolyásolja a dollárban és euróban folytatott kereskedésű energiatermékek, így a kőolaj, a földgáz, és a villamos energia pályáját.

A globális energiagazdaság alaptermékének, a nyersolajnak a kínálata egyelőre követni tudja az igénynövekedést, amelynek motorjai változatlanul az ázsiai régió vezető gazdaságai. A kínai ütemének csökkenése ellenére 8 százalék feletti bővülés várható, ami megalapozza a világ összes fogyasztásának növekedési dinamikáját. A dollár index alakulása természetesen jelentősen befolyásolja a mindenkori ázsiai volumenét is - derül ki az elemzésből.

Mindent egybevetve 2011-ben nem számítunk nagymérvű olajár emelkedésre, a Brent és WTI éves átlagára 80-85 dollár körül alakulhat az idei 78 dollár hordónkénti átlagot követően. A nagyjából 70-95 dolláros hordónkénti sávban ingadozva ugyanakkor időnként a 100 dolláros határt is próbára teheti az áralakulás - mondja Drucker György.

A magyarországi földgázpiacon változatlanul az árszabályozás változatlanul igen sebezhetőnek tűnik. Ha az olajár növekedését a forint tartós gyengülése kíséri hosszabb időszakban, nyilvánvalóan nem lesz fenntartható az ármoratóriumot, illetve árleszorítást célzó év végi szabályozási csomag - állítja Drucker György. Az egyetemes szolgáltatás „közüzemesítése”, hatósági újraszabályozása ellenére az első félévben bizonyosan tovább növekszik a lakossági fogyasztók díjhátraléka, mert a személyi jövedelemadó csökkenése nem ellensúlyozza a hitelfelvevők pénzügyi helyzetének további gyengülését. 

A magyarországi villamosenergia-piacon jóval kevesebb feszültségpont található. Az ármoratórium esetleges fenntartása az egyetemes szolgáltatásban az év első felében nem okoz kezelhetetlen feszültségeket, feltéve, hogy a földgázárak tartósan magas szintje nem teszi veszteségessé a gáztüzelésű erőműveket  A piaci szereplők elszámolását meghatározó német zsinórárak enyhén emelkedő tendenciát vetítenek előre.

Az üzemanyag piac keresleti rugalmassága megtörni látszik az elmúlt időszakban. A teherfuvarozásban egyre nehezebb lesz fenntartani a tavalyi egyezséget, miután a fuvarozók által élvezett visszatérítést egyre jelentősebben meghaladja a környező országok javára mutatkozó kiskereskedelmi árkülönbözet. Amennyiben az olajtermékek napi áringadozásának és a forint árfolyamának eredőjeként alakuló heti nagykereskedelmi listaárak tartósan a 400 forint literenkénti ár felé tolnák a kiskereskedelmi árszintet, úgy a kormány jó eséllyel fontolóra kell vegye a jövedéki mértékének csökkentését.

lakossági fogyasztás forintárfolyam energiainfo olaj ármoratórium földgáz Brent
Kapcsolódó cikkek