BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Élesedő verseny a csúcséttermeknél, de kevés a fizetőképes vendég

Élesedik a verseny a hazai csúcsgasztronómiában: tavaly is számos prémium minőséget kínáló vendéglő nyílt meg, a fizetőképes kereslet viszont még jóval elmarad a nyugat-európai átlagtól – vélik a lapunknak nyilatkozó piaci szereplők.

A 2010-es év mérföldkő is volt a magyar „fine dining” szegmens számára, hiszen megkapta a Costes az első hazai Michelin-csillagot. A szakmabeliek szerint segítené a további fejlődést, ha a hazai alapanyagpiac és az oktatás is idomulna a csúcsgasztronómia igényeihez.

„Érezhetően erősödött tavaly a verseny, sok új csúcsétterem nyílt rövid időn belül, de ha szigorúan az európai nagyvárosok trendjét nézzük, szerintem még legalább ennyi elférne Budapesten” – mondta Nagy András, a Bib Gourmand minősítésű Arcade Bistro kreatív tanácsadói testületének a vezetője. Hozzátette: Magyarországon még sokkal szűkebb a fizetőképes kereslet az ilyen nívós vendéglátóhelyek iránt, mint Nyugat-Európában.

Emiatt nem is lehet az ott megszokott 50-60-70, illetve az esetenként több száz eurós fejenkénti fogyasztással számolni, csupán nagyjából a felével.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.