Cégvilág

Látják a fényt az alagút végén a kkv-k

Az elmúlt évek pesszimizmusa kezd alábbhagyni a magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozói szektorban, és egyre több cég véli úgy, hogy kilátásaik javulni fognak a közeljövőben - közölte legutóbbi felmérése alapján a BellResearch kutató- és tanácsadócég csütörtökön.

A megkérdezett mintegy ezer cég döntéshozói továbbra is a körbetartozást látják a legnagyobb problémának, de míg egy évvel korábban 91 százalékuk, most 85 százalékuk említette ezt kritikus jelenségként.

Javulást mutat az árbevételek tervezhetősége, hiszen korábban tízből hét, mostanra viszont tízből hat vállalkozás pénzügyi vezetője nevezte meg problémaként a cég ingadozó árbevételét. A hitelezést tekintve a mikro-, kis- és középvállalatok 15 százalékának jelent problémát a törlesztés míg egy éve 28 százalék volt az arány.

A vizsgált cégek 6 százaléka semmilyen mértékben nem szenvedte meg a válságot, ezek többségében az agráriumból kerültek ki. A válság végének várható idejét illetően a vállalkozások vezetőinek negyede-ötöde bizonytalan, és nem tudott érdemi választ adni. A véleményt alkotók kétötöde viszont úgy gondolja, hogy saját cége az iparáguk egésze legkésőbb 2012-ben kilábal a válságból.

A kutatás 997 cég gazdasági döntéshozójának telefonos megkérdezésével, 2010 novemberében készült. A minta plusz-minusz 3,1 százalék mérési pontosság mellett, árbevétel, tevékenységi kör és regionális elhelyezkedés szerint reprezentálja a legfeljebb 1 milliárd forint árbevételű, legalább 1 főt foglalkoztató gazdasági társaságokat.

felmérés körbetartozás kkv válság BellResearch
Kapcsolódó cikkek