Cégvilág

Októbertől felpörgött a feldolgozóipar

Megállt a feldolgozóipar májusban és júniusban tapasztalt enyhe összehúzódása, július óta folyamatosan bővült a feldolgozóipar, és ennek üteme október után még jobban felpörgött. A szezonálisan kiigazított Beszerzési Menedzser Index (BMI) az idei tizenegy hónapból tízszer jelzett növekedést, a két, korábban összehúzódó hónap a szezonális kiigazítások következtében megváltozott – a májusi érték immár 50,1, a júniusi azonban 50,0 pontról 49,9 pontra csökkent. A december havi index 1,9 százalékponttal alacsonyabb a novemberi 54,8 pontos értéknél – tette közzé a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság. Így a BMI szezonálisan kiigazított decemberi értéke: 52,9.

December általában kedvező hónap volt a korábbi években, csak 1995-ben, 1998-ban, 2008-ban és 2009-ben volt 50,0 pont alatt az index értéke. Azonban érdemes megemlíteni, hogy a nyers BMI érték 1995 óta minden évben 50,0 pont alatt volt, és nincs ez így most sem – jelentkezik az év vége és az ünnepek hatása - áll a közleményben.

Decemberben kettő kivétellel a többi részindex pozitív tartományban tartózkodott, de az indexértékek többsége csökkent novemberhez képest (csak a beszerzési árak, a vásárolt készletek és a késztermékkészletek indexei mutattak növekedést). Az októberi és novemberi emelkedés után ezúttal 4,6 százalékponttal lett alacsonyabb az új megrendelések indexe (57,8), és ezzel már tizenkettedik hónapja mutatja a rendelésállomány növekedését. A beszerzési mennyiség indexe (54,2) csökkent (2,4 százalékponttal) novemberhez képest. A termelési mennyiség indexének (55,0) folyó havi értéke 1,5 százalékponttal alacsonyabb az előző hónaphoz viszonyítva.

A beszerzési árak indexe (67,2) ezúttal enyhén emelkedett novemberhez képest, és továbbra is az árak dinamikusabb emelkedésére utal. A trend a szezonális kiigazításnak köszönhetően immár tizenkilencedik hónapja tart. A szállítási átfutási idő indexe (44,0) némileg romlott, értéke 0,2 százalékponttal alacsonyabb a novemberinél, és az átfutási idők enyhén nagyobb mértékű hosszabbodására utal.

Decemberben a korábbi növekedés, majd a szeptemberi-novemberi csökkenés után immár emelkedett a vásárolt készletek mennyisége. A késztermékkészletek azonban újból  alacsonyabbak lettek az elmúlt hónapban. A vásárolt készletek szintje (51,9) decemberben az előző hónapinál 5,2 százalékponttal magasabb. A késztermékkészletek indexe (49,2) 2,1 százalékponttal lett nagyobb, és ezzel a készletmennyiség lassabb csökkenésére utal.

A külpiaci mutatók novemberhez képest hasonlóan alakultak. Az importindex (53,0) 3,7 százalékponttal lett alacsonyabb, de továbbra is növekedést jelez. Az elmúlt hónapban visszaeső exportindex értéke (52,8) ezúttal tovább csökkent, és 4,6 százalékponttal lett kisebb, de továbbra is az növekedésére utal. A foglalkoztatási index (54,4) kilenc hónap folyamatos bővülés után a foglalkoztatottak létszámának csökkenését jelezte szeptemberben a feldolgozóiparban, de októberben megfordult az irány. Decemberben a múlt havihoz képest 1,9 százalékponttal alacsonyabb lett az értéke, de harmadik hónapja újból a foglalkoztatottság bővülésére utal.

Magyar Logisztikai index késztermék statisztika beszerzési ár Beszerzési és Készletezési Társaság BMI feldolgozóipar
Kapcsolódó cikkek