Cégvilág

Raskó: Rémes ötlet a föld alapú nyugdíj előtakarékosság

A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége főtitkára szerint érdemes lenne bevezetni a termőföld, nyugdíj-előtakarékossági célú vásárlását.

Horváth Gábor szerint a nyugdíj-előtakarékossági céllal termőföldet vásárlók számára a földtörvényben elővásárlási jogot kellene biztosítani, meghatározott tulajdon-méretig, amely lényegesen alacsonyabb a 300 hektárnál - írja az Agromonitor.

A főtitkár kalkulációi szerint ez 15-30 hektár lehet személyenként. Ki kellene terjeszteni a jelenleg 20 százalékos önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítási adókedvezményt. A spekuláció megakadályozására szigorú – 20-30 éves – időkorlátokat kell előírni az eladásra, illetve elő kellene írni az adókedvezmény visszafizetési kötelezettséget (20 éven belüli eladásnál a kedvezmény 10-szeresét, 20-30 év között pedig arányosan csökkentve).

Azzal a feltételezéssel élve, hogy a magyar termőföld többsége nyugdíj-előtakarékossági célú befektető magánszemélyek tulajdona, akkor közel 400 ezer magyar ember lenne tulajdonos, amely tartós védelmet jelentene a külföldi tulajdonlástól. Talán reálisabb úgy számolni, hogy a termőföld-terület 50 százaléka agrárpolitikai célú tulajdonlást, 50 százaléka nyugdíj-előtakarékosságot szolgál, akkor az utóbbi körben 200 ezer honfitársunk kapna lehetőséget – állítja Horváth Gábor. Ez pedig lényegesen több annál, mint amit a családi gazdasági kedvezménnyel – a 300 hektáros személyenkénti korlátot figyelembe véve – el lehet érni, hiszen ott csak 10-15 ezer fő a kedvezményezett.

A MOSZ elképzelése közgazdaságilag megalapozatlan, a földek ilyen formában történő szétaprózása az életképtelen birtokok számának növekedéséhez vezet, ami súlyosan káros a nemzetgazdaságra nézve – mondta lapunknak Raskó György agrárvállalkozó. A szakértő szerint ma Magyarországon a 40-50 hektáros földterületeken működő gazdaságok működhetnek hatékonyan a legnagyobb eséllyel, de a felmérések igazolják, hogy a minimális földméter 10 hektár. Az ekkor vagy nagyobb területtel rendelkező vállalkozók száma tíz éve változatlan, 51 ezer fő, miközben az ennél kisebb földön gazdálkodók száma radikálisan csökkent az elmúlt évtizedben.

Az agrárközgazdász szerint Magyarországon a klasszikus növénytermesztés (búza, kukorica, stb.) 20-25 ezer családot képes eltartani és további 20-30 ezer család megélhetését biztosíthatja a zöldség- és gyümölcstermesztés. Raskó György úgy látja: a MOSZ-éhoz hasonló ötletek helyett programot kellene indítani a már jelenleg is az agrár ágazatban dolgozók számára azért, hogy állami hitelgaranciával életképes méretűvé növelhessék földjeiket. Raskó leszögezte: az agrárkormányzat hamis üzeneteket terjeszt, amelyeknek nincs gazdasági realitása.

spekuláció előtakarékosság nyugíj nyugdíjpénztár adókedvezmény elővásárlás
Kapcsolódó cikkek