Cégvilág

Régi fényében csillog az IBM

Az IBM tavalyi negyedik negyedéves profitja meghaladta az elemzői várakozásokat. A konszern elsősorban a nagygépeknek köszönheti a sikert, így ebből még nem vonhatóak le következtetések az IT szektor egészének állapotáról.

Az IBM nettó profitja 5,26 milliárd dollár volt, az egy évvel korábbi időszakban mért 4,81 milliárd dollárral szemben, ami 9 százalékos növekedést jelez. Az árbevétel 29,02 milliárd dollárt ért el, míg az elemzők 28,18 milliárdos összeget vártak. A vállalat a jövő tekintetében is bizakodó, a szerviz szerződések száma növekedett a negyedik negyedévben, ezen belül 24 százalékkal ugrott meg a kiszervezési megállapodások értéke. Ez j ó hír a cégnek, hiszen a kiszervezések nyomán megszerzett megbízások általában a cég új szerviz megállapodásainak mintegy felét teszik ki.

Az IBM elsősorban a System Z nagygépes rendszer értékesítésének köszönheti az eredményt, a konszern legfontosabb ügyfelei, a vállalatok az elmúlt negyedévben megkezdték a hálózatok megújítását, amit a válság ideje alatt elhalasztottak.

A Deutsche Bank elemzője a Bloombergnek úgy nyilatkozott: a befektetőkre pozitívan hat a negyedéves jelentés, amiben nemigen találnak kivetnivalót, az eredmények azt mutatják, hogy az IBM sikeresen zárta az évet.

Az IBM nagy tervekkel vág a 2011-es évben, hiszen a cég 16 milliárd dollárt fektet elemző szoftverekbe és 3 milliárd dollárt a cloud computing területbe 2015-ig. Az IBM folytatja a Smarter Planet projektet is, amelynek keretében az utaktól a kórházakig mindent számítógépes felügyelettel látna el. A szektor Sam Palmisano vezérigazgató reményei szerint 10 milliárd dolláros üzletté válik. A múlt évben 15 céget vásárolt fel 2015-ig pedig további 20 milliárd dollárt fordít a konszern akvizíciókra.

Az IT szektor ma egy másik jó hírnek is örülhetett. Az Apple negyedéves eredménye majd 20 százalékkal, míg bevétele közel 10 százalékkal lett jobb a konszenzusnál, amit elsősorban a vártnál nagyobb mértékben robbanó iPhone és iPad értékesítések húztak. Igaz, az eredmény a zárás után már csak 1,6 százalékkal tudta megemelni az árfolyamot, mivel Steve Jobs vezérigazgató betegszabadsága miatt a piac aggódik az almás vállalat további sorsáért.

profit bevétel szerviz kiszervezés sytem z akvizíció IBM nagygép
Kapcsolódó cikkek