Cégvilág

Sztrájk? - A VDSZSZ behajtaná Orbánékon a bérköveteléseit

Nehéz helyzetbe kerülhet a kormány, mert a Gaskó István vezette VDSZSZ a jelek szerint komolyan vette, hogy a Fidesz és annak vezető poltikusai támogatásukról biztosították a szakszervezet 2008 elején indított vasutas gördülősztrájkját, sőt bátorította is a Gyurcsány-kormánnyal szembeni pénzügyi követeléseket – írja a Népszava.

A VDSZSZ érdekvédelmi alelnöke a lapnak most azt mondta: az akkori ellenzék jogosnak ítélte a követeléseiket, és kormányra kerülése után joggal várhatja el az érdekképviselet, hogy a Fidesz ne csak szavakban, tettekben is melléjük álljon.

Bárány Balázs szerint "ezért nem is sztrájkra, hanem megegyezésre törekszünk a MÁV-csoporttal, melynek tulajdonosa az állam." A minap Gaskó István VDSZSZ-elnök is erre utalt, amikor lapunknak azt mondta, ismét előhúzott követeléseik "talán értőbb fülekre találnak a MÁV kormányváltás után kinevezett új vezetőinél, mint korábban."

A VDSZSZ a három évvel ezelőtt megfogalmazott követeléseit kívánja "behajtani". A szakszervezet így mind a 35 ezer vasutas dolgozó részére nettó 150 ezer forintot követel a MÁV Cargo privatizációs bevételéből, illetve 10 százalék bérfejlesztést a kiszervezett MÁV-cégek - a Start, a Trakció, illetve a Gépészeti Zrt. - mintegy 14 ezer munkavállalójának - írja a a Népszava.

Ez összességében tízmilliárdos nagyságrendű összeg lenne a MÁV Zrt.-nek, amely a tavalyi évet így is mintegy 43 milliárd forintos mérleg szerinti veszteséggel zárta, vagyis állami tőkeinjekció nélkül képtelen lenne a VDSZSZ követelését kigazdálkodni.

sztrájk VDSZSZ vasutas szakszervezet béremelés MÁV Cargo Gaskó MÁV
Kapcsolódó cikkek