Cégvilág

TÁMOP: Cégek is kaphatnak bérpótló támogatást

Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) "Út a munka világába" című projektje keretében nyújtanak bér- és járuléktámogatást azoknak a vállalkozásoknak, amelyek bérpótló juttatásban részesülő munkanélkülit foglalkoztatnak - az erre vonatkozó pályázati kiírás az Állami Foglalkoztatási Szolgálat honlapján olvasható.

A Nemzetgazdasági Minisztérium az MTI kérdésére közölte: az "Út a munka világába" kiemelt projektben 2011. október 31-ig 2,5 milliárd forint áll rendelkezésre. A január elsején életbe lépett Nemzeti Közfoglalkoztatási Program keretében az önkormányzatokon kívül a vállalkozások is foglalkoztathatnak bérpótló juttatásban részesülőket, ezenkívül az országos közmunkaprogramokba is be szeretnék vonni a munkanélkülieket. A megyei munkaügyi központok az önkormányzati rövid és hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás támogatására vonatkozó pályázataikat már korábban kiírták.

Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára tavaly novemberben az új közfoglalkoztatási rendszer részleteinek ismertetésekor azt mondta: a kormány becslései szerint körülbelül 9 000-10 000 munkavállaló helyezkedhet el a vállalkozásoknál abból a mintegy 200 000 emberből, akit a közfoglalkoztatásba terveznek bevonni. Az ÁFSZ honlapján megjelent pályázati kiírás szerint a támogatást maximum nyolc hónapnyi foglalkoztatáshoz lehet nyújtani.

A munkaadónak vállalnia kell a bérpótló juttatásban részesülő személy munkaviszony keretében, teljes munkaidőben történő foglalkoztatását a támogatás folyósításának idejére, továbbá a támogatás folyósítási időtartama felének megfelelő további időtartamban. A támogatás mértéke a munkabér és járulékainak legfeljebb 70 százaléka lehet. Munkabérként legfeljebb a kötelező legkisebb munkabér, illetve garantált bérminimum vehető figyelembe.

A támogatási kérelmeket a munkaügyi központ kirendeltségére kell benyújtani, a kirendeltség a támogatásról mérlegelési jogkörben dönt a kérelem beérkezését követő 30 napon belül. A kérelem pozitív elbírálását követően a kérelmezővel a kirendeltség hatósági szerződést köt, ebben részletesen rögzítik a támogatással kapcsolatos jogokat és kötelezettségeket, valamint a támogatás elszámolására vonatkozó szabályokat.

A foglalkoztatást csak a hatósági szerződés megkötését követően lehet megkezdeni, a foglalkoztatottakat a kirendeltség közvetítheti ki a munkáltatóhoz.

Nemzeti Közfoglalkoztatási Program Út a munka világába Czomba Sándor áfsz bérpótló támogatás munkaügyi központ támop bér- és járuléktámogatás
Kapcsolódó cikkek