Cégvilág

Többezer illegális parkolóhely - Fizethet a Centrum

A fővárosban több ezer olyan parkolóhelyet jelöltek ki a járdákon, melyeket a Centrum Parkoló Rendszer Kft. a KRESZ tiltása ellenére üzemeltet.

A Centrum ellen a Füstirtók a Gyermekdohányzás Visszaszorításáért Alapítvány lobbistája indított és nyert pert: az alapítvány tájékoztatása szerint a Fővárosi Bíróság keddi, jogerős határozatában arra kötelezte a Centrumot, hogy fizesse vissza a jogalap nélkül megszerzett parkolási díjat és pótdíjat. A közterület-felügyelők ugyanezeken a parkolóhelyeken a tiltott parkolás miatt megbüntethetnék az autósokat – tudósít a Független Hírügynökség.

Nem szedhet parkolási díjat a Centrum olyan járdákon, ahol a KRESZ tiltja az autók felállását, az így szerzett bevétel jogalap nélküli jövedelem - hangzott el a Fővárosi Bíróság keddi ítéletében - közölte a Füstirtók a Gyermekdohányzás Visszaszorításáért Alapítvány. A szervezet szerint ebből következően bizonyíthatóvá vált, hogy a Centrum a fővárosban az alapítvány becslése szerint több ezer olyan parkolóhelyen szed egy évtizede parkolójegyet, ahol ezt nem tehetné.

A Füstirtók lobbistája csalás miatt már 2009 júniusában feljelentést tett, a rendőrség azóta is nyomoz az ügyben. Az alapítvány közleménye szerint nehezíti a helyzetet, hogy a kerületi önkormányzatok asszisztálnak a Centrum járdai parkoltatási gyakorlatához, hiszen abban érdekeltek, hogy minél több parkolási díjat szedjen a Centrum. A Füstirtók szerint ezzel magyarázható, hogy az érintett kerületek által működtetett közterület-felügyeletek a KRESZ szabályait megszegve a járdán parkoló autósokat szinte kizárólag akkor bírságolják, ha nem a Centrum által parkolásra kijelölt járdákon várakoznak.

A Füstirtók szerint a jogerős ítélettel több ezer budapesti parkolóhely legalitása kérdőjeleződik meg és felmerül a bűnszövetkezetben, folytatólagosan elkövetett csalás bűncselekményének gyanúja is.

parkolóhely Füstirtók per parkoló illegális ítélet centrum parkolódíj
Kapcsolódó cikkek