Cégvilág

2 milliárdos buszpark ingyen? - Semmis a pécsi tender

Semmis a pécsi buszok eladásáról szóló, több mint kétmilliárdos szerződés a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szerint. A szervezet elsőfokú, nem jogerős határozatát szerdán kézbesítették a Pécsi Közlekedési (PK) Zrt.-hez.

A véleménye az, hogy színlelt szerződést kötött egymással a PK Zrt. és a PK Busrent Kft. Ráadásul a jó erkölcsbe is ütközik a szerződés – márpedig a két ok közül bármelyik miatt önmagában is semmis egy szerződés.

A 2011. február 14-én keltezett NAV-határozatban kifejtik azt is, hogy a buszok eladása, illetve visszabérlése után keletkező áfa-kötelezettség még mindig terheli a PK Zrt.-t, merthogy nem a valós piaci viszonyok szerint járt el a két, egymással kapcsolatban álló, adójogilag nem független cég. Azaz olyan feltételekben állapodtak meg, amelyeket valós piaci körülmények közt soha nem köthettek volna – tudósít a Bama.hu.

A PK Busrent ugyanis gyakorlatilag egyetlen forint nélkül jutott hozzá a több mint kétmilliárdért eladott teljes városi buszparkhoz. Azt is leírják, hogy a szerződés amiatt is semmis lenne, mert lehetetlen feltételekkel kötöttek szerződést, hiszen tíz évre szerződtek a cégpapírok szerint 2012 végén megszűnő PK Busrenttel. Az adóhatóság adótitokra hivatkozva nem nyilatkozik az ügyben.

NAV PK Busrent adóhatásóg pk zrt busztender Pécs
Kapcsolódó cikkek