Cégvilág

A Gazprom folytatja a macska-egér játékot

Nem változik az Ukrajnának szánt orosz gáz árképzési formulája - ezt Alekszej Miller, a Gazprom elnök-vezérigazgatója jelentette ki Moszkvában tartott sajtóértekezletén. Ugyanakkor az orosz óriás vezére tegnap az ukrán Naftogaz felvásárlására célzott és arra, hogy ezzel Ukrajna is a hazai piacnak szánt áron vásárolhatna gázt.

"Nem tervezzük a gáz árképzési formulájának megváltoztatását és az Ukrajnával fennálló szerződések felülvizsgálatát" - szögezte le Miller az Itar-TASZSZ jelentése szerint. Mint mondta, az Ukrajnának szánt orosz földgáz jelenlegi ára 30 százalékkal alacsonyabb, mint amit a Gazprom európai országoknak számít fel.

Előzőleg, a nap folyamán Anatolij Podmisalszkij, a Gazprom Sbyt Ukraine főnöke újságírók előtt kijelentette, hogy az Ukrajnának szállított földgáz ára ez év április-júniusban mintegy 275 dollár lesz ezer köbméterenként. Az év végére pedig az ár 280 dollár lesz ezer köbméterenként. A Gazprom 2011-ben mintegy 2,7 milliárd dollárt fizet a földgáz Ukrajnán át történő szállításáért, a tavalyi 2,6 milliárd dollárral szemben.

Ugyanakkor Alekszej Miller tegnap éppen arról beszélt, hogy teljesen "teletöltik" az ukrán gázvezetékeket és az Oroszországban alkalmazott árat szabják Ukrajnának, feltéve, hogy a Naftogaz fuzionál a Gazprommal.

Miller a Platts közlése szerint úgy becsülte, hogy jelenleg mintegy 95 milliárd köbméter gáz folyik át évente az ukrán vezetéken, ha azonban a Naftogaz a Gazpromé lesz, ez a mennyiség felmehet 120-125 milliárd köbméterre, a hálózat maximális kapacitása pedig 140 milliárd köbméter lehet. A vezérigazgató egyébként hozzátette, hogy a Naftogaz esetleges felvásárlása nem befolyásolja a Déli Áramlat építésével kapcsolatos terveket. Mint ismeretes, ez a vezeték Ukrajna megkerülésével szállítaná az orosz gázt Európába.

"A következő hét évben Ukrajnának mintegy 6,5 milliárd dollárt kell költenie a gázvezeték karbantartására, minimum 3 milliárd dollárra van szükség ahhoz, hogy a rendszer egyáltalán működőképes legyen" – szögezte le Miller, hozzátéve, hogy emiatt Ukrajnának nem maradt sok ideje arra, hogy döntsön a potenciális befektetőkről.

 

Alekszej Miller Naftogaz árképzés Ukrajna gázár gázvezeték Gazprom
Kapcsolódó cikkek