Cégvilág

A Gazprom kész arra, hogy meghódítsa Amerikát

A Gazprom orosz energiaóriás közölte, hogy kész elkezdeni a földgáz rendszeres szállítását az Egyesült Államokba, és arra vár, hogy megfelelő árat kapjon a szállítmányokért.

Ezt Alekszandr Medvegyev, a Gazprom elnök-vezérigatóhelyettese jelentette ki az Itar-TASZSZ jelentése szerint. Medvegyev jelezte, hogy az orosz gázkonszern gázzá alakító kapacitásokkal rendelkezik a mexikói Baja California terminálon, és elégséges a folyósitott földgáztartaléka is. Medvegyev szerint a cseppfolyós földgáz (LNG) szállítása 2017-ben kezdődik el a Shtokman mezőről.

A cég vezetése megfogalmazása szerint a megfelelő ár kialakítására vár a szállítások megkezdésével. A Gazprom arra számít, hogy a jelenlegi árhelyzetből profitálhat a Shtokman mező, nem csak a fizikai gázszállítások, de a swap piacok terén is. A Gazprom vezetése úgy látja, hogy nem szükséges szétválasztani a cseppfolyós és a hagyományos gáz szállításával kapcsolatos beruházási terveket, az integrált fejlesztés Medvegyev szerint még az év vége előtt megvalósulhat az északi szigeten.

Alekszej Kudrin pénzügyminiszter ezzel párhuzamosan Krasznojarszkban kijelentette: ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz természetes monopóliumok vonatkozásában töröljék az adókedvezményeket. A többek között a Gazpromnak nyújtott kedvezmények teljes összege évente 130 milliárd dollár. Ugyanakkor a monopóliumok jelezték, ha a privilégiumokat megszüntetik, akkor növelniük kell a tarifákat, a tárcavezető ugyanakkor bízik abban, hogy kompromisszumra jutnak.

gázszállítás monopólium mező LNG beruházás Shtokman Gazprom
Kapcsolódó cikkek