Cégvilág

Csökkent a TVK vesztesége

A bevételek 37,4 százalékkal 367,46 milliárd forintra emelkedtek, és közel fele, 49 százaléka a külpiacokról származott.

A Tiszai Vegyi Kombinát (TVK) vesztesége 2010-ben 1,134 milliárd forint volt, ami jelentős javulás a 2009. évi 9,192 milliárd forint vesztséghez képest - jelentette a Mol-csoporthoz tartozó társaság a BÉT honlapján kedden közzétett nemzetközi számviteli szabályok (IFRS) szerinti konszolidált gyorsjelentésben.

    A bevételek 37,4 százalékkal 367,46 milliárd forintra emelkedtek, és közel fele, 49 százaléka a külpiacokról származott.

Üzemi szinten viszont a TVK már nyereséges volt. A 2009. évi 7,51 milliárd forint üzemi szintű veszteséggel szemben 2010-ben 740 millió forint profitot könyvelhetett el a társaság. A gyorsjelentés szerint az integrált petrolkémiai árrés emelkedése, az olefin melléktermékárak kedvező változása, a villamos energia árak csökkenése és a hatékonyságjavító intézkedések eredménye a javulás. Ugyanakkor kedvezőtlenül hatott a forint árfolyamváltozása és a TVK Erőmű Kft. által fizetett különadó.

    A negyedik negyedévben az üzemi szintű veszteség az előző negyedévi 2,41 milliárd forintról 3,62 milliárd forintra emelkedett, egy évvel korábban pedig 1,29 milliárd forint volt a veszteség. A negyedik negyedévben az eredményromlást elsősorban az okozta, hogy a 2009. negyedik negyedév óta folyamatosan emelkedő integrált petrolkémiai árrés visszaesett az emelkedő vegyipari alapanyagárak növekedése miatt. Negatívan hatott az olefin melléktermékek árainak változása, a villamos energia áremelkedése, a termelési és értékesítési volumen csökkenése és a konszolidációba vont TVK Erőmű Kft. különadó fizetési kötelezettsége. Ezeket csak részben mérsékelte a devizaváltozások kedvező hatása - magyarázza a társaság a gyorsjelentésben.

    Az év egészében a TVK pénzügyi vesztesége 1,695 milliárd forintról 2,69 milliárd forintra nőtt. A devizahitelek és devizás eszközök után 658 millió forint realizált- és 520 millió forint nem realizált árfolyam veszteséget számolt el a társaság.

    A készpénztermelő képességet mutató kamat- és adófizetés, amortizáció és értékcsökkenés előtti nyereség (EBITDA) 5,1 milliárd forintról 13,76 milliárd forintra emelkedett 2010-ben.

vállalati jelentés profit bevétel nyereség veszteság TVK
Kapcsolódó cikkek