Cégvilág

Elképesztő összegért vásárolnák fel a Twittert

A The Wall Street Journal értesülései szerint többek között a Facebook és a Google is folytat alacsonyszintű tárgyalásokat a Twitter esetleges felvásárlásáról.

A lapnak nyilatkozó bennfentesek szerint eddig nem szivárgott ki más konkrétum a tárgyalásokról, mint az esetleges felvásárlási szándék. A The Wall Street Journal úgy tudja, hogy többek között a Facebook és a Google is érdeklődik a mikroblog oldal iránt. Ami meghökkentő, az az állítólagosan felajánlott ár. A lap tudomása szerint ugyanis 8-10 milliárd dollárra értékelik a céget, amely tavaly mindössze 45 millió dolláros bevételt könyvelhetett el.

"Reális-e a pénzügyi adatok alapján ilyen magasra értékelni a Twittert? A válasz nem, de ezek a cégek közösségi hálókat építenek, a felhasználók adatai pedig jelentős marketing értéket képviselhetnek a tulajdonos számára" – kommentálta a Twitter és más, internetes start-upok árával kapcsolatos híreket Ethan Kurzweil, a Bessemer Venture Partners elemzője.

Tavaly decemberben a Twitter 200 millió dollárnyi friss kockázati tőkét szerzett, akkor még csak 3,7 milliárd dollárra értékelték a céget, de könnyen lehet, hogy a tőkeinjekció ugyanúgy hat a befektetőkre, mint más netes vállalatok esetében és jelentősen emelik árbecslésüket. Ez történt a Facebook esetében is: a világ legnagyobb közösségi portálja 1,5 milliárd dollárnyi tőkét szerzett és jelenleg már 50 milliárd dollárra taksálják, holott 2009-ben úgy gondolták, a netes cég nem ér többet 10 milliárd dollárnál.

A netes start-upok ugrásszerűen növekvő értékét példázza a Groupon is: az online kuponokat értékesítő vállalat visszautasította a Google 6 milliárd dolláros felvásárlási ajánlatát és azt tervezi, hogy idén önállóan vezeti tőzsdére részvényeit. Tegnap pedig az AOL vásárolta fel 315 millió dollárért a Huffington Postot, ez a hírportál tavalyi bevételének mintegy tízszerese. A történtek két jelenséget körvonalaznak: a netes cégek egyre szívesebben lépnek tőzsdére, másrészt nagyobb kedvet éreznek arra, hogy önállóak maradjanak.

Ugyanakkor az elemzők már tavaly év végén arra figyelmeztettek, hogy újabb internetes buborék fejlődik, erre utalnak a rendkívül túlzó árak. A Union Square Ventures vezetője úgy látja, újabb katasztrófa van készülőben és már láthatóak a viharfelhők, amik megelőzik majd az internetpiac összeomlását. A "dotcom buborék" a kilencvenes évek végén már kipukkadt egyszer, milliós veszteségeket okozva azoknak a befektetőknek, akik hagyták, hogy a rohamosan emelkedő árak elszédítsék őket. Wilson szerint a jelenség megismétlődik az internetpiacon.

A szakértő szerint ezt mutatja, hogy míg korábban soha nem értékeltek 5 millió dollárnál többre egy két-három főt alkalmazó vállalatot, addig ma az ilyen mikrocégeket is 30-40 millió dollárra becsülik a piacon.

Az elszaladó árak egyik példája a Quora, a volt Facebook alkalmazottak által alapított honlapon kérdéseket tehetünk fel, amire a látogatók válaszolnak. A TechCrunch szakportál szerint ez a portál 86 millió dollárt ér. Még többet ér a Foursquare nevű startup, amelynek segítségével jelezhetjük, melyik étteremben vagy bárban vagyunk éppen. A 27 alkalmazottal dolgozó céget júniusban 95 millió dolláros értékűre becsülték és 20 millió dolláros tőkét gyűjtött.

részvény buborék felvásárlás internet tőzsde Twitter start-up Google Facebook
Kapcsolódó cikkek