Cégvilág

Gyerekmunka, mérgezések - Az Apple rendet rak Kínában

Az Apple bejelentette, hogy megszüntette a beszállítói szerződést egy kínai gyárral, amely 42 kiskorú fiatalt foglalkoztatott.

Az iPhone-t gyártó cég a beszállítói körében tavaly összesen 127 üzemben végzett vizsgálatot, és 37 esetben állapított meg szabálytalanságokat. Tíz vállalatnál összesen 91 kiskorút foglalkoztattak, köztük  42 főt egyetlen üzemben – írja a PCWorld.

Az Apple közölte, hogy képzési programot indított azzal a céllal, hogy megakadályozza a jövőben a 16 éven aluli gyermekek foglalkoztatását, ami egyébként törvényesen megengedett Kínában. Az Apple emellett utasította a többi kínai beszállítót, hogy a dolgozók korát a jövőben jobban ellenőrizzék.

A felmérés szerint az Apple partnerei az esetek alig harmadában tartották be a munkaidőre vonatkozó szabályokat, 76 üzemben a munkaórák száma legalább 50 százalékkal haladta meg a maximumot. Emellett a vizsgálat üzemeknek alig több mint fele felelt meg az Apple által támasztott munkavédelmi követelményeknek, az esetek 54 százalékában a dolgozóknak nem biztosítottak védőfelszerelést vagy nem tanították meg őket annak használatára.

Az amerikai cég egyéb, a dolgozók egészségére ártalmas szabálytalanságokat is megállapított. Így például az egyik kínai üzemben 137 munkást ért egészségkárosodás a gyártási folyamatban használt mérgező anyagok miatt. A konszern felszólította a beszállítóját, hogy ezen változtasson. Korábban az ABC számolt be arról, hogy több kínai szerződéses elektronikai gyártónál rosszul szellőző helyiségekben alkalmaztak n-hexánt, ami számos dolgozónál súlyos megbetegedéshez vezetett.

kiskorú gyerekmunka munkavédelmi Apple gyár iPhone
Kapcsolódó cikkek