Cégvilág

Megadták magukat a Microsoft ellen küzdő Nokia-tulajdonosok

Bár intenzíven kampányoltak az elmúlt napokban, mostanra feladták a küzdelmet azok a Nokia-részvényesek, akik nem fogadták el a Windows operációs rendszer bevezetését.

A befektetői csoport a Facebookon és a Twitteren is kampányolt azért, hogy bírják lemondásra Stephen Elop Nokia-vezért, miután közölte, hogy a finn vállalat mostantól a Microsoft mobil operációs rendszerét tekinti elsődlegesnek.

Az AllThingsDigital tudósítása szerint a részvényesek kénytelenek voltak visszavonulni, mivel nem csatlakoztak hozzájuk nagybefektetők, akik jelentős nyomást gyakorolhattak volna a menedzsmentre. Ráadásul a csoport azt is belátta, hogy Elop lemondatását követően az aggódó szoftverfejlesztők gyorsan otthagyták volna a Nokiát, ezért mire eljutottak volna a Symbian feltámasztásáig, addigra nem maradt volna szakértő, aki vezethette volna az operációs rendszer fejlesztését.

A lázadó befektetők hamar belátták, hogy a legnagyobb beruházók előbb adták volna el részesedésüket, semmint, hogy támogassák az Elop eltávolításával kapcsolatos, radikális elképzelést, ami szerintük olyan lett volna, mintha "egy csapat kölyköt ültettek volna a vezetői székekbe".

Stephen Elop a közelmúltban kongatta meg a vészharangot a Nokiával kapcsolatban és közölte, hogy radikális váltásra van szükség a vállalat helyzetének javítása érdekében. A korábban a Microsoftnál dolgozó Elop az első nem finn vezér a Nokiánál és bejelentése kapcsán leszögezte: számít arra, hogy a befektetők egy részére sokkolóan hat, hogy a Nokia lecseréli saját fejlesztésű operációs rendszerét. Mint mondta, hónapokig tartott, amíg hozzászokott a gondolathoz, hogy le kell tenni a Symbian további használatáról.

 

szoftverfejlesztő operációs rendszer Symbian elop windows Nokia Microsoft
Kapcsolódó cikkek