Cégvilág

Minden ötödik magyarnak van érdekeltsége cégben

Minden ötödik keresőképes magyar érdekelt tulajdonosként vagy vezetőként valamilyen cégben. Ez a magyar cégszerkezet szétaprózottságát mutatja - derül ki a PartnerControll.hu közleményéből.

Az érdekeltségek vizsgálatából kiderül, hogy ma hazánkban egy magánszemélynek átlagosan 1,29 aktív cégben van tulajdonosi vagy vezetői érdekeltsége. Hazánkban 1.003.777 magánszemély érdekelt cégekben, azaz hozzávetőlegesen minden ötödik keresőképes ember kapcsolódik valamilyen céghez tulajdonosi vagy vezetői kötődéssel. Ez a magas szám is megerősíti a magyar cégszerkezet szétaprózódottságát, a kkv-k nagy arányát a magyar társas vállalkozásokban. 

Érdekes megvizsgálni, hogy hány olyan személy van, aki legalább 10 céghez köthető, mivel a 10 vagy annál több cégben lévő érdekeltség esetén már biztosan kiemelkedően alapos vizsgálatot igényel az érdekeltségek feltérképezése.

Minimum 10 aktív cégben 1258 magánszemély érintett, de ha ehhez hozzávesszük az inaktív cégeket is, akkor már jóval magasabb számot kapunk.  10 működő vagy már megszűnt cégben 13 582 magánszemélynek van vezetői vagy tulajdonosi érdekeltsége.

Az összekapcsolódó cégek és magánszemélyek magas száma alapján látszik, hogy egy üzletkötés alkalmával már nem elég csak az alapvető cégadatokat ellenőrizni, a pénzügyi eredményt megvizsgálni. Nagy kockázatot vállal, aki nem néz alaposan utána meglévő vagy potenciális üzleti partnereinek, mondta Keleti József. A cégek alapos leinformálhatóságának előnye a körbetartozások elkerülése, a stabil, megbízható partnerkapcsolatok kiépítése mellett, a gazdaság átláthatóbbá tétele.

Az átlátható cégvezetési és tulajdonosi rendszer leginkább azért fontos, mert a kis- és középvállalkozó szektor egyik legnagyobb problémája a lánc- és körbetartozások nagy aránya. A BellResearch 2010 novemberében 997 cég gazdasági döntéshozójának telefonos megkérdezéséből kiderült, hogy a döntéshozók legnagyobb problémának a körbetartozást látják.

A helyzet talán a szigorodó törvényi szabályozásnak (közjegyzői fizetési meghagyások) köszönhetően javulni látszik, mivel tavaly még a megkérdezettek 91 százaléka tartotta ezt a legégetőbb problémának, idén „csak” 85 százalékuk. A problémával ráadásul nincs hazánk egyedül, mivel az Európai Unióban évente 450 ezer állást veszélyeztetnek a körbetartozások – nyilatkozta Herczog Edit EP-képviselő egy kisvállalkozási konferencián. Egy olyan országban, mint hazánk a jelenség fokozottan jelen van, mivel Magyarország a kkv-k országa, akiket már egy-egy nemfizetés is megrengethet.

érdekeltség cég körbetartozás kkv vállalkozás
Kapcsolódó cikkek