Cégvilág

MTelekom: Júliusig jön a még olcsóbb adatroaming

Július elsejéig legkésőbb Magyarországon is bevezeti a Deutsche Telekom által meghirdetett európai uniós szintű átalánydíjas heti adatroaming tarifát a Magyar Telekom – válaszolta kérdésünkre Christopher Mattheisen, elnök-vezérigazgató a barcelonai mobil világkonferencián.

Hozzátette, árazása megfelel majd a német anyavállalat által bejelentett heti nettó 14,95 eurós szintnek. Ezt a konstrukciót először a havidíjas ügyfelek élvezhetik uniószerte, a feltöltőkártyások az egyéb roaming tarifákkal forgalmazhatnak mobiladatokat. A barcelonai mobilkonferencián délelőtt tartotta sajtótájékoztatóját a Deutsche Telekom (DT). Ed Kozel a német távközlési óriás technológiai és innovációs vezérigazgatóhelyettese az új roaming tarifák kapcsán kiemelte, hogy eddig épp a kiszámíthatatlan, vagy túl magas barangolási tarifák voltak az akadályai a mobil adatforgalom még gyorsabb növekedésének.

A mobilszolgáltatóknak egyre inkább az adatforgalmi megoldásokra kell koncentrálnia, a hálózatokat még gyorsabbá kell fejleszteni és az alkalmazás szoftverek területén is gyorsítani kell.. Ennek jegyében építi jövőbeni stratégiáját a DT is. Megjegyezte 2011 lesz az első év amikor a világon több okostelefont és táblagépet adnak el, mint személyi számítógépet.

A tavaly világméretekben 1000 milliárd dollár forgalmat bonyolító szolgáltatói ágazat egyebek mellett az újfajta mobilfizetési megoldásoktól várja bevételének jövőbeni növekedését. Az egyik ilyen vezeték nélküli technológia a Near Field Communication (NFC), amely az eszközök közötti rövid hatótávolságú adatcserét teszi lehetővé. Egyes becslések szerint ez évben több mint ötvenmillió NFC-csipes okostelefon készülhet világszerte.

Az alkalmazások használatához mobiltelefonba épített NFC-csipre van szükség. Az NFC-vel ellátott készülékek gyorsan tudnak banki azonosítókat továbbítani, és érintés nélküli bankkártyaként is képesek viselkedni. A technológia mögé a Deutsche Telekom (DT) is felsorakozik, már komoly tervek vannak arra, hogy a német vasutakon ilyen mobileszközök és megoldások segítségével vásároljanak jegyet az utasok. A Magyar Telekom is nyitott az NFC-alapú mobilpénztárca bevezetésére, még vizsgálják a szóba jöhető területeket, de az egészet valóban csak akkor érdemes beindítani, ha már lesznek erre alkalmas mobiltelefonok – válaszolta lapunknak Chris Mattheisen.

Az amerikai Cisco Systemstől tavaly átigazolt Ed Kozel beszélt még a mobil reklámok üzleti jelentőségéről, amit az Egyesült Államokban már jóval nagyobb mértékben használnak a szolgáltatók, mint Európában. A Magyar Telekom egyik illetékesétől megtudtuk, hogy a hazai leánycég is tárgyal a jövendő üzletben érintett partnerekkel. A várakozásokkal ellentétben a DT technológiai főnöke  Barcelonában még nem beszélt az online könyvesbolt bevezetéséről, mint azt korábban néhány hírforrás feltételezte.

Mtelekom roaming Mattheisen NFC Deutsche telekom adatroaming Barcelona
Kapcsolódó cikkek