Cégvilág

Potom ötvenmilliárdért Ön is vehet NBA-csapatot!

A Forbes ezúttal az amerikai profi kosárlabdaliga csapatainak listáját állította azok piaci értéke alapján. Egy átlagos NBA együttes 369 millió dollárba kerül idén, egy százalékkal többe mint tavaly. A ligában résztvevő csapatok azonban még mindig jóval – 2,6 százalékkal - kevesebbet érnek, mint a válság előtt, két éve átlagosan 379 millió dollárba került egy NBA csapat. Idén a New York-i Knicks lett a legértékesebb team, megelőzve a Los Angeles Lakers-t.

Az amerikai Nemzeti Kosárlabda Szövetség (NBA) 64 éves történetében nem volt példa arra a hatásra, amelyet LeBron James tett a klubok megítélésében: az egyszerűen csak „Király” névre keresztelt játékos igazolása a Miami Heat csapatához, 17 százalékkal 425 millió dollárra nyomta fel a klub értékét, míg az őt Cleveland Cavaliers „árfolyama” 26 százalékkal 355 millió dollárra esett, s ezzel a klublista 15-dik helyére küzdötte le magát.

Mindezek mellett a Heat eladta az összes 2010-2011-es szezonra szóló bérletét. A tulajdonos valószínűleg mélyen fellélegeztek, hiszen a szezont megelőző négy évben folyamatosan csökkent a csapat meccseire jegyet váltók száma. A Heat csillaga tovább szárnyal, a csapat az elmúlt szezonban 60 meccset vitt győzelemre, míg a clevelandiek az év első 45 mérkőzéséből mindössze kettőt tudtak győzelemmel zárni. A klub tulajdonosa Dan Gilbert a napokban már be is jelentette, hogy csökkennek a jegyárak a csapat mérkőzéseire.

A Forbes idei NBA-s listáján egyébként 655 millió dollárral a New York-i Knicks lett a legértékesebb csapat, s ezzel megelőzte a tavalyi aranyérmes Los Angeles Lakers-t. A Knicks értéke 12 százalékkal emelkedett 2010-hez képest. Amar’e Stoudemire leigazolása egyébként a szakértők szerint nagyban hozzájárult a klub elsőségéhez.

A Knicks egyébként idén először adta el az összes szezonra szóló bérletét 2001-2002 óta. A Knicks tulajdonosa, a Madison Square Garden, Inc. a közelmúltban kötött 30 millió dollárra rúgó, 10 évre szóló szponzori szerződést a JPMorgan-nel. A Los Angeles-i kosárlabdacsapat a 2011-es listában 643 millió dollárral szerepel a második helyen, Lakers értéke 6 százalékkal nőtt tavalyhoz képest. A dobogó harmadik fokán a Chicago Bulls áll 511 dollárral, amely változatlan a tavalyi piaci értékhez képest.

Az észak-amerikai kosárlabda

Az NBA profi kosárlabdaliga, a világ lehjelentősebb férfi kosárlabdabajnoksága. Az NBA-t New York-ban alapították a második világháborút követően 1946-ban. A bajnokságban évente 30 csapat vesz részt. Ebből 29 Egyesült Államok beli, egy pedig kanadai klub. Az NBA minden évben díjazza a játékosokat. A 2009-2010-es szezonban LeBron JAmes lett a legértékesebb játékos, a legjobb védőnek pedig az Orlando Magicben játszó Dwight Howardot választották

A Forbes értékelése egyébként nem kizárólag az alapján készül, hogy mennyiért cserélnek gazdát az adott klubok. A becslések a csapatok jelenlegi gazdasági helyzetét is alapul veszi, nem számol viszont az ingatlan tulajdonokkal.

A Warriors-t például Peter Guber és Joe Lacob 450 dollárért vették meg, a Forbes szerint viszont a csapat csak 363 millió dollárt ér. A Warriors-nak ugyanis 2017-ig haszonbérleti joga van az Oracle Arénának, amelyet a közeljövőben újítanak fel. A vevők tehát ezt is belekalkulálták a vételárba.

A kedvezőtlen gazdasági környezet a 2009-2010-es szezonban nyomot hagyott egy-két csapat – egyebek mellett Minnesota, Sacramento és Indiana – profitmarginjában is a nyomott jegyárak miatt. Az átlagos üzemi eredmény 22 százalékkal 6,1 millió dollárra csúszott, amely a legalacsonyabb érték 2002-2003 óta. A Detroit Pistons és a New Orleans Hornets pedig már egy ideje vevőre várnak, de nem kapnak elfogadható ajánlatot.

kosárlabda Lakers sport Knicks Heat NBA Cleveland LeBron James
Kapcsolódó cikkek