Cégvilág

Sonka, kolbász, májas - Többet és olcsóbban vásároltunk

Tavaly március óta csökken a húskészítmények átlagára. Az év két utolsó hónapjában például az átlagos fogyasztói ár 1 259 forintra csökkent az egy évvel korábbi azonos időszak 1 271 forintjával szemben – állapította meg a Nielsen piackutató vállalat, rámutatva, hogy a termékkör árszintje 2008 novemberében és decemberében 1 240 forint volt.

A felmérés szerint az elmúlt évben mintegy 214 milliárd forintot költöttünk húskészítményekre, mégpedig annak eredményeként, hogy értékben 3, mennyiségben 4 százalékkal emelkedett a termékkör kiskereskedelmi forgalma a tavaly előtti szinthez képest.

Húskészítmények piaci részesedése, 2010 (Nielsen)

(Százalék)

Vörösáru 36

Kolbász 16

Sonka 9

Szalonna 9

Felvágott 9

Kenőmájas,

szendvicskrém 7

Füstölt húsok 6

Szalámi 5

Egyéb 3Figyelemre méltó, hogy a különféle termékkörök piaci részesedése nem változott az elmúlt két évben, ugyanakkor kimutathatóan erősödött a gyártói márkák pozíciója.

Amíg piaci részesedésük – mennyiséget tekintve – a tavalyelőtti utolsó két hónapban 67-71 százalék között mozgott, addig múlt év végén már 69-73 százalék közé emelkedett.

A mennyiségben mért forgalom némileg csökkent a 200 négyzetméteresnél nagyobb üzletekben, amelyek piacrésze a tavalyelőtti 76 százalékról 73-ra csökkent.

Vörösáru 36

Kolbász 16

Sonka 9

Szalonna 9

Felvágott 9

Kenőmájas,

szendvicskrém 7

Füstölt húsok 6

Szalámi 5

Egyéb 3 -->

Nielsen felmérés sonka kolbász kiskereskedelmi forgalom húskészítmény
Kapcsolódó cikkek