Cégvilág

Tíz magyar pincészet sikere Párizsban

Vasárnapig több ezer francia kóstolhatja meg a magyar borokat azon a párizsi mezőgazdasági kiállításon, amelyen szinte a világ valamennyi meghatározó bortermelő nemzete is ott van

A magyar standon 47 hazai élelmiszertermelő 327 terméke mutatkozott be. Közöttük ott van Magyarország tíz borászata is. Az egyik pincészet közleménye szerint: a kritikus franciák tetszését elnyerték a magyar borok.

Ma és holnap várják a nagy rohamot azon a standon, ahol a magyar borok is bemutatkoznak Párizsban. A borok között ott vannak Orosz Gábor, Szepsy István,Bock József, Varga Pincészet, Juhász Testvérek Pincészetének, a Csányi Pincészet, Frittmann János, a Törley, Vylyan és Gere Attila termékei. A pálinkáinkat pedig Zwack, Agárdi, és Zsindelyes cimkékkel ellátott üvegek képviselik.

A február 19. és 27. között nyitva tartó Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállítás első öt napján jól mutatkoztak be a magyar borok. A franciák tetszését elsősorban azok a magyar borok nyerték el, amelyekhez hasonlók a francia pincészetekben nem készülnek, ezeket a fajtákat igazi különlegességként értékelik a borhoz értő franciák – nyilatkozta az egyik kiállító, a Varga Pincészet vezetője, Varga Bálint. "Sokan csak vörösbort szeretnének kóstolni, de a legtöbben a speciális magyar fajtákra is kíváncsiak" – értékelte a bemutatót Varga Bálint, a Varga Pincészet vezetője. „A legnagyobb sikereket a hungarikum Irsai Olivérrel aratjuk, ami behízelgő, intenzív, parfümös illatával és friss, könnyed stílusával meghódítja a zömében francia látogatókat” – nyilatkozta a pincészet közleménye szerint Varga. A pincészer vezetője szerint az ínyencek kedvelik 2008-as évjáratú, palackos érlelésű Aranymetszés Badacsonyi Olaszrizlingjüket is.

A 2010-es friss, üde rozék enyhe szénsavassága ugyanakkor gyakran meghökkenti az érdeklőket, mert míg a magyar fogyasztó igényli, hogy egy rozébor frissességét egy kis szénsavval feldobjuk, a franciák a csendes, buborékmentes rozékhoz szoktak hozzá – állítja Varga.
Tapasztalataik szerint az olyan világszerte ismert magyar „borbrandek” mint a Tokaji vagy az Egri Bikavér mellett a friss, könnyű és gyümölcsös fehér- és rozéborok és az olyan jellegzetes magyar fajták, mint az Olaszrizling, az Irsai és a Furmint vihetik sikerre a magyar borászatokat az exportpiacokon.

borászat Varga Pincészet kiállítás magyar borok
Kapcsolódó cikkek