Cégvilág

Veszélyben az áramkapacitás, drágulhat a távhő

Ezer megawatt kapacitás kerül veszélybe az áramár-támogatások drasztikus lefaragása miatt. Az áramtörvény tervezett módosításával 30-50 százalékkal drágulhat a távhő.

A most befejeződő három beruházás után akár évekig nem épül nagyerőmű Magyarországon, holott pótolni kell a 2013-tól leállítandó, elöregedett blokkokat, és kielégíteni a bővülő áramigényt is.

Szakértők szerint 2025-ig összesen 6200 megawattnyi kapacitást kellene létrehozni. Az erőmű-építési kedv azonban a gazdasági válság kezdete óta lanyhul, az MVM épp a minap hátrált ki két projektje mögül. Ráadásul az erőműleállásokat is előre hozhatja az áramtörvényre vonatkozó azon módosító indítvány, amely adott kör számára erőteljesen lefaragná az áramár-támogatásokat. Ezzel 1000 megawattnyi kapacitás kerülhet veszélybe, kiesésük miatt 30–50 százalékkal is drágulhat a távhő.

Az áramkereskedőknek viszont az okoz gondot, hogy mivel a megszüntetendő áramár-támogatási rendszer mégis két év haladékot kapott, azon áramtermelők, amelyek visszatérnének a rendszerbe, versenypiaci szerződéseik felbontására készülnek.

A szakma szerint ha a szabályozási környezet kiszámíthatatlan marad, akkor a befektetői érdeklődést a piac élénkülése sem hozza vissza. Így viszont nem kapnak időben lendületet a hazai erőműprojektek, áramhiány keletkezhet, amely csak importunk erőteljes megnövelésével lesz kezelhető.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

áramtermelők távhő áramkereskedők erőmű
Kapcsolódó cikkek