Cégvilág

A tábla-PC háború áldozata? - Óriási átrendeződés az Acernél

Az Acer bejelentette, hogy lemond Gianfranco Lanci, a tajvani vállalat elnök-vezérigazgatója, miután nem sikerült megegyeznie a cég fejlesztésének irányáról az igazgatótanáccsal.

A Hewlett-Packard mögött a világ második legnagyobb PC-gyártójaként ismert Acer a The Wall Street Journal beszámolója szerint jelentős átalakításba kezdett azzal, hogy Lanci távozott. Helyét az eddig igazgatóként dolgozó J. T Wang foglalja el, amíg meg nem találják a következő vezérigazgatót, reményeik szerint már április végén.

Wang megfogalmazása szerint a vezér azért mondott le, mert az igazgatótanács többségétől eltérő nézeteket vallott a cég növekedését és a márka pozicionálását illetően. A lap által megkérdezett elemzők szerint Lanci távozása már rövid távon komoly változásokat eredményez majd a cégnél, hiszen az 57 éves szakembere irányította az Acer pályáját az elmúlt tíz évben, ápolva a kapcsolatot a globális kereskedelmi hálózatokkal.

A lemondást azután jelentették be, hogy a múlt héten a tajvani gyártó lefelé módosította az első negyedéves eredményvárakozásait, mivel az Apple az iPaddel jelentős részt harapott ki a hagyományos az Acer terepének számító notebook és netbook piacból. A Gartner előzetes adatai szerint a negyedik negyedévhez képest az Acer PC-értékesítései vélhetően 10 százalékkal csökkentek az év első három hónapjában.

"A több PC-s operációs rendszerek és a tábla gépek hatására jelentősen átalakult a szektor, ezért meg kel változtatnunk az üzleti stratégiánkat"- kommentálta a helyzetet Wang. Az ideiglenes vezér szerint az Acer vezető szerepet szeretne betölteni az internetképes mobilkészülékek, így a tábla-PC-k, a netbookok, és az okostelefonok piacán. A Deutsche Bank a befektetőknek küldött elemzői véleményében úgy érvel, hogy Lancinak a lefelé módosítást követő gyors eltávolítása gyakorlatilag bűnbankot csinál a volt vezérből, a közeljövőben nagyobb kilengések várhatóak a vállalat részvényeinek árfolyamában.

vezérigazgató lemond Gartner Lanci tábla-PC értékesítés acer
Kapcsolódó cikkek