Cégvilág

A Windows új riválist kap

A HP vezére egy interjúban elmondta: a következő évtől minden, a cég által gyártott PC alkalmas lesz a WebOS operációs rendszer futtatására is.

Leo Apotheker a BusinessWeeknek elmondta: 2012-től a HP számítógépeire telepített Windows mellett minden PC-n futtatható lesz a WebOS is, a vállalat így próbálja meg népszerűsíteni az tenyérgépeken és tábla-PC-ken alkalmazott operációs rendszert.

A HP tavaly 1,2 milliárd dollárért vásárolta meg a Palm fejlesztésében készült szoftvert, ami a nemrég bemutatott tábla-PC-jét is hajtja. Apotheker úgy látja, hogy a döntéssel a szoftverfejlesztőket arra inspirálják, hogy minél több egyedi szoftvert fejlesszenek a HP készülékeire.

Van mit bepótolni, hiszen az Apple számára eddig 350 ezer, a Google Android platformjára pedig 250 ezer alkalmazás készült eddig, míg a HP mindössze 6 ezer szoftvert tudhat a magáénak. A HP hardver téren 70 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik, az IT szolgáltatások piacán 27 százalékos a részesedés, míg a szoftver szektorban mindössze 2,2 százalékot szerzett az amerikai cég.

A WebOS sikerét egyébként jól mutatja, hogy a HP szerint a RIM a rendszer számos elemét lemásolta saját tábla-PC-jének tervezésekor.

operációs rendszer windows HP részesedés webos
Kapcsolódó cikkek