Cégvilág

Bencsik: Újságírói túlzás, hogy lesöpörték Lázár javaslatát

Bencsik János szerint erős újságírói túlzás az a megfogalmazás, amely szerint a kormány lesöpörte volna Lázár János módosító indítványát.

Az energiaügyekért felelős államtitkár szerint mindössze annyi történt, hogy a társadalmi elvárásokon alapuló poltikai célokat összhangba hozták a szakpolitikát érintő műszaki és gazdasági szempontokkal. "Ennek következtében okafogyottá vált a módosító indítvány".

A héten jóváhagyott megállapodásnak megfelelően a megújuló energiák átvételi rendszere az év végig változatlan marad, ugyanakkor az év közepétől megváltozik a földgáz és biomassza alapú kapcsolt energiatermelők támogatási rendje. Azzal, hogy a továbbiakban nem az áramátvételt, hanem a hőtermelést fogják "díjazni" növekedhet a KÁT társadalmi hasznossága – kommentálta a döntést a Facebookon az államtitkár. A átvételi rendszere 2012. január 1-től változik meg.

Mint arról beszámoltunk, a parlamenti honlapra felkerült az egyes energetikai tárgyú törvények kormány által támogatott listája, ebből kiderül: a kabinet - ahogy eddig bizottsági üléseken is nyilatkozott - nem támogatja Lázár János módosító indítványát. 

A Fidesz-frakcióvezetője még január végén azt indítványozta: csökkenjen a hővel kapcsolt és a megújuló áramtermelés támogatása azzal, hogy a 2010. december 1-től  hatályos, már 15 százalékkal csökkentett ártámogatás helyett 25 százalékkal mérsékeljék a támogatás mértékét 2011. január elsejétől, és a csökkentés aránya 35 százalékra emelkedjen 2012. januártól.  Lázár János a megújuló energiából termelt áram kötelező átvételi árát is azonos arányban csökkentette volna.

 

KÁT támogatás távhő indítvány Lázár Bencsik Lázás
Ezek is érdekelhetik