Cégvilág

Drágább lesz a csempe és a padlólap

Az Európai Bizottság ideiglenesen dömpingvámmal sújtja a Kínából importált csempeszállítmányokat, ezzel próbálva akadályozni az áron aluli termékek beáramlását.

A döntés azt követően született, hogy az Európai Csempegyártók Szövetsége (CET) panaszt tett az területén működő 69 csempegyártó cég nevében. A kirótt vámilleték mértéke 26,2-73 százalék, társaságtól függően és hat hónapig marad érvényben, az Európai Bizottság fél év után dönt arról, hogy öt éves időtartamra is bevezeti-e a vámot.

A vám célja, hogy szabályozza a termékek árát az EU területén. Alfonso Panzani, a CET elnöke a European Voice szerint hangsúlyozta, hogy a vám bevezetésével nem akarják kizárni a kínai gyártókat Európából, mindössze tisztességes versenyt szeretnének, biztosítva az európai csempegyártó cégek túlélési esélyeit. A vámok a fali- és kályhacsempékre, valamint a járólapokra is vonatkoznak.

Az évente mintegy 275 millió euróra rúgó kínai csempe elsősorban a spanyol, olasz és portugál gyártókat sújtott. Az Európai Unió Kína után a világ második legnagyobb szaniteráru-gyártója és jelenleg termékeinek 25 százalékát exportálja, külpiaci részesedése pedig folyamatosan növekszik. A 27 tagállam együttesen évente 1 milliárd négyzetméternyi csempét és járólapot használ fel, ennek mintegy 7 százaléka érkezik Kínából.

Európai Bizottság dömpingvám csempe padlólap szaniteráru burkolat
Kapcsolódó cikkek