Cégvilág

Egymás után kémkednek az őrző-védő cégek

Úgy próbálják meg kiszorítani egymást az őrző-védő cégek a piacról, hogy terhelő adatok gyűjtése után feljelentik a konkurenciát a hatóságoknál. A módszer hat, az adó megspórolása pedig nem függ a cégmérettől.

Az őrző-védő cégek konkurenciaharcában a társaságok saját embereiket - alkalmazottakat vagy akár rokonokat, barátokat - küldik egymáshoz dolgozni, hogy gyanús ügyeket keressenek. Ebbe a kategóriába tartozhat a be nem jelentett alkalmazottak foglalkoztatása, a zugkönyvelés vagy bármilyen, jellemzően adószabályba vagy számviteli törvénybe ütköző tevékenység - írta a Napi Gazdaság. A megbízást adók terhelő adatok birtokában egyszerűen feldobják a konkurenciát a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál.

Egy-egy ilyen vizsgálat egy nagyobb cégnél akár több tíz millió forint összegű megállapítással is zárulhat, amit vagy ki tud gazdálkodni a vállalkozás, vagy - jellemzőbben - nem. Bőven van arra példa, hogy a cégvezetők egyszerűen belefáradnak és magára hagyják a vállalkozást, a cégek végül felszámolás alá kerülnek - mutatott rá a lap meg nem nevezett forrása. Az adóhatóság tavaly kiemelten kezelte az őrző-védő cégek ellenőrzését. Az ennek keretében elvégzett 746 vizsgálat során összesen több mint hatmilliárd forint adókülönbözetet és több mint hárommilliárd forint szankciót állapítottak meg.

foglalkoztatás őrző-védő gazdaság fekete adócsalás
Kapcsolódó cikkek