Cégvilág

Fukusima: "Mintha vízipisztollyal próbálnánk erdőtüzet oltani"

A Fukusima atomerőmű megsérült blokkjainak oltási feladatait végző technikusok állandó életveszélyben vannak az ABC amerikai hírtelevíziónak nyilatkozó fizikus szerint.

"Mintha vízipisztolyokkal próbálnánk eloltani egy tomboló erdőtüzet" - nyilatkozta a japán hatóságok legújabb oltási kísérleteiről az ABC hírtelevíziónak Misio Kaku fizikus. A Fukusima 1-es atomerőmű megsérült blokkjait, ugyanis a hatóságok rendőrségi vízágyúkkal és ólombéléssel megerősített helikopterekkel kísérlik meg hűteni addig, amíg az erőmű hűtőrendszerének helyre nem áll az áramellátása.

A földrengéssel kapcsolatban mindent egy helyen itt olvashat!

A fizikus szerint a technikusok, akik napok óta kétségbeesetten próbálkoznak a katasztrófa elhárításával a március 9-én megsérült atomerőműben, gyakorlatilag "öngyilkos küldetést" teljesítenek.

A japán hatóságok hivatalos közlése szerint az atomerőmű környezetében mért sugárzás meghaladta a 4000 mikrosievert/óra dózist, amely az átlagos éves sugárzásterhelés kétszerese.

Szintén hivatalos közlés szerint az erőmű helyreállításán dolgozók közül már 23-an megsérültek, közülük 20-an súlyos sugárfertőzést szenvedtek el. Állapotukról semmit sem árultak el, de szakértők szerint kevés esélyük lehet a túlélésre, amennyiben továbbra is az atomerőmű körül mért magas sugárzásnak teszik ki magukat.

A japán hatóságok magyar idő szerint csütörtökön délután 14  órakor megszakították az oltási munkálatokat, mind a vízágyús autók, mind a helikopterek személyzete visszavonult a legsúlyosabban sugárfertőzött térségben.

 

földrengés katasztrófa atomenergia sugárszennyezés Japán rádioaktivitás cunami sugárfertőzés
Kapcsolódó cikkek