Cégvilág

Gigafelvásárlás az európai luxuspiacon

A világ egyik legnagyobb luxusipari konglomerátuma az LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SA a tervek szerint 3,7 milliárd euróért felvásárolja az eddig családi kézben tartott Bulgari SpA ékszerkészítő vállalat többségi tulajdonát. Az ügylettel az LVMH megerősíti vezető pozícióját a piacon.

Az LVMH 3,7 milliárd euróért a világ harmadik legnagyobb ékszerkészítőjeként számon tartott Burgari 50,4 százalékát kapja meg, valamint további elővásárlási jogot is kap – áll az olasz honlapján megjelent tájékoztatóban.

A Bulgari család nyilatkozata szerint az ügylet segíti az ékszerkészítő céget abban, hogy megerősítse globális terjeszkedését. A Bulgari képviselői helyet kapnak az LVMH vezérigazgatói tanácsában és a konszern ékszer-és óra üzletágáért felelnek majd.

Az LVMH vezérigazgatója Bernard Arnault az elmúlt években a világ legnagyobb luxusipari konszernjévé tette az LVMH-t, elsőként a Donna Karan International Inc. felvásárlásával, majd 20 százalékot szerzett a patináns sáljairól ismert Hermes International-ban. Mindezt anélkül, hogy a Hermes-t alapító család tudomására hozták volna. Jelenleg a vállalat 70 százalékos tulajdonosa.

A felvásárlást az LVMH részvénykibocsátással finanszírozza; a konszern 16,5 millió új részvényt bocsát ki egyenként 113 euróért, s cserébe a Bulgari 152,5 millió részvényét szerzi meg. Az adásvételből kiderül, hogy a francia konszern 12,25 eurós árfolyamon veszi meg a Bulgari papírokat, amely 61 százalékkal több a március negyediki záróárnál.

Valljuk be, az LVMH már régóta ostromolja a francia ékszerkészítő vállalatot. A Bulgari forgalma 2010 utolsó negyedévében 21 százalékkal 357,8 millió euróra bővült előző év ugyanazon időszakához képest. A teljes éves bevétel 15 százalékkal 1,07 milliárd euróra nőtt. Az idei évet illetően a vállalat további kétszámjegyű bővülést prognosztizált.

LVMH felvásárlás Hermes Bulgari luxusipar Moet Hennessy Donna Karan
Kapcsolódó cikkek