Cégvilág

Gyorshír: Lemondott a Malév vezére

Idén május 31-i hatállyal benyújtotta lemondását Martin Gauss, a Malév Zrt. vezérigazgatója - írta az Index.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. közleménye szerint Martin Gauss lemondásának az az oka, hogy a vezérigazgató a többségi tulajdonos MNV Zrt.-vel nem tudott megállapodni a személyi alapbérezést illetően - írja az Index.

Mind a saját munkavállalói, mind a rábízott vagyoni körébe tartozó gazdasági társaságok vezetői esetében követi a bérplafonra vonatkozó elvi szabályozást - jegyezte meg az MNV.

Martin Gauss 2009 áprilisában [1], a légitársaság akkori orosz többségi tulajdonosa, az orosz állam érdekeltségébe tartozó VEB Bank javaslatára került a Malév élére. A német szakember 1992-ben B737-es pilótaként kezdte légiközlekedési karrierjét a British Airways leányvállalatánál, a Deutsche BA légitársaságnál, és már 1995-től szerepet vállalat a légitársaság menedzsmentjében. 2004 és 2007 között a Deutsche BA nevű légitársaság cégvezetője volt, majd a Cirrus Airline élén állt.

Gauss a 2009-es érkezésekor azt mondta: "új irányra van szükségünk ahhoz, hogy a Malévet keresztül tudjuk navigálni a jelenlegi piaci krízisen [...] ilyen helyzeten már többször vezettem át sikerrel más légitársaságokat". A cég még abban az évben 150 fős elbocsátásról döntött, valamint arról, hogy a következő három évben további 300 embert küld el. 2009 őszén adott interjúban azt mondta: már az érkezése évében 6 milliárd forintot spóroltak, és olyan, három évre szóló üzleti tervet készítenek, amely alapján 2012-re nyereségessé válhat a cég.

vezérigazgató Malév MNV Vagyonkezelő Martin Gauss
Kapcsolódó cikkek