Cégvilág

Hivatalosan "kardot rántott" a Microsoft a Google ellen

A Microsoft bejelentette, hogy panasszal élt az Európai Uniónál a Google állítólagos versenykorlátozó magatartása miatt.

A Google a Microsoft állítása szerint viselkedésével egyre csökkenti annak lehetőségét, hogy bármely rivális cég szerephez jusson az online keresési piacon. Redmond már hivatalosan is benyújtotta panaszát az Európai Bizottságnak ezzel kapcsolatban, Joaquin Almunia versenyjogi biztos pedig megerősítette: megvizsgálják a szoftveróriás panaszát.

Az Európai Bizottság még tavaly novemberben indított hivatalos vizsgálatot a Google ellen, miután több kisebb internetes cég panaszt nyújtott be ellene. A portálok üzemeltetői azt állították, hogy a Google hátrányos megkülönböztetést alkalmaz velük szemben azért, hogy ezzel biztosítsa egyeduralmát a keresési szektorban. Az AP emlékeztet arra, hogy a Microsoft neve már ekkor felmerült az ügyben, a panaszt benyújtó cégek ugyanis hozzá köthetőek. A Ciao nevű internetes vásárlási oldal a Microsoft keresőjének, a Bingnak a tulajdona, a szintén panaszosok között szereplő Foundem pedig egy a Microsoft által finanszírozott technológiai szövetség tagja.

Most azonban a Microsoft már közvetlenül, saját nevével is belépett a Google ellen vívott európai harcba, ezzel pedig nagyobb súlyt ad az ügynek. A Google szóvivője elmondása szerint nem lepődött meg a hír hallatán, hiszen a cég egyik leánya már korábban szerepelt az ügyben. A keresőóriás kijelentette: együttműködnek a vizsgálat során és szívesen magyarázzák el bárkinek, hogyan működik az üzletmenetük.

A Microsoft panaszát arra alapozza, hogy a Google megakadályozza, hogy más keresők, például a Bing hozzáférjen a YouTube tartalmakhoz, így pedig nem versenyezhet egyenlőként a Google-lal. Emellett – állítja a Microsoft – a Google szándékosan gyengébb minőségben biztosít YouTube hozzáférést a Windows telefonok számára, mint a saját fejlesztésű Android operációs rendszerrel működőknek, vagy akár az Apple készülékeinek.

 

kereső panasz versenykorlátozó EU Microsoft Bing Google almunia
Kapcsolódó cikkek