Cégvilág

Holnap Torkos Csütörtök: fontos részletek!

Március 7-én éjfélig regisztrálhattak a vendéglátóhelyek a hatodik Torkos Csütörtök akcióba, amely 2011-ben március 10-ére esik a néphagyomány szerint. Az MT Zrt. által létrehozott honlap több új funkcióval is bővült az idén. Az étteremkeresővel nem csak irányítószám, település vagy név szerint kereshetünk, kiválaszthatjuk az akadálymentesített, illetve bankkártyát, étkezési utalványt vagy üdülési csekket elfogadó éttermeket is. A Torkos Csütörtököt a farsangi néphagyományokhoz illeszkedve 2006-ban rendezték meg először.

Az esemény honlapja egy újabb funkció segítségével pedig megnézhetjük, hogy mely éttermekben hosszabbítják meg a Torkos Csütörtök akciót. Az éttermeket segítő 19 nagykereskedés mellett, extra csatlakozókat is üdvözölhet idén a nagyközönség: a torkoskodók 50 százalékos kedvezménnyel vehetik igénybe a BM sofőrszolgálatot, illetve színházi kedvezményeket is kaphatnak a számlájuk felmutatása ellenében, a hamarosan nyíló, első élményszínház, a RAM Colosseum jóvoltából. Szentendre városa pedig a közelgő Szentendrei Tavaszi Fesztivál előadásaira szóló jegyeket kínálja 50 százalékos kedvezménnyel.

A már hagyományokkal bíró esemény alkalmából évről évre többszázezer vendég „torkoskodik”, tehát az akció eléri a célját, ami a hazai vendéglátás és a magyar gasztronómia népszerűsítése. Az MT Zrt. 2006-ban a „Nagy Ízutazás” kampány keretében elevenítette fel először ezt a néphagyományt azzal a szándékkal, hogy a hazai lakosság a gasztronómián keresztül is fedezzen fel újabb magyarországi tájakat, ismerje meg a különböző régiók által kínált hagyományos magyar ételeket, italokat, valamint a gasztronómiához kötőtő népszokásokat.

Az elmúlt öt évben komoly fejlődésen ment keresztül a Torkos Csütörtök akció. A tapasztalatok alapján elmondható, hogy ez az országos méretű kampány töretlen népszerűségnek örvend és elérte a mennyiségi határait, ami azt jelenti, hogy állandósulni látszik a csatlakozó éttermek száma. Megfigyelhető ugyanakkor, hogy egyre jellemzőbb a magasabb kategóriájú és színvonalú éttermek részvétele, ami azt mutatja, hogy már nem csak a mennyiségi kedvezmény csábítja a nagyközönséget az éttermekbe Torkos Csütörtökön, hanem az ínyenceket vonzó drágább éttermek is egyre inkább lehetőséget látnak a szélesebb közönség megszólításában.

A Magyar Turizmus Zrt. az akció sikere érdekében a nagykereskedések és éttermi beszállítók részére is felhívást tett közzé, hogy a kampányhoz kapcsolódó vendéglátóhelyek kedvezményekben részesülhessenek a Torkos Csütörtököt megelőző napokban. A Magyar Turizmus Zrt. másik kiemelt partnerével – a Tork termékeket előállító SCA Kft.-vel –együttműködésben éttermenként 250 db, logózott „Tork”-os Csütörtökös szalvétát biztosít ingyenesen és kiszállítással az első 1000 étterem számára!

A csatlakozó nagykereskedelmi partnerekről és a kedvezmények mértékéről a honlapon az „Éttermeknek/Beszállítói kedvezmények” menüpont alatt tájékozódhattak az éttermek.

A magyar néphagyomány és szokásrend egyik kiemelt jelentőségű időszaka a farsang. Ez a húsvétot megelőző, vízkereszttől hamvazószerdáig tartó, váltakozó hosszúságú időszak számos érdekes, már-már elfeledett népszokásnak ad teret. Ilyen például a farsang elejét jelző "regélő hétfő" vagy a "farsang farkát" jelölő három jeles nap, a húshagyókedd, a hamvazószerda és a Torkos Csütörtök. Az egyik ilyen népszokás felelevenítésével, a hamvazószerdát követő Torkos Csütörtök újjáélesztésével szeretné a Magyar Turizmus Zrt. ráirányítani a figyelmet a hagyományok csodás tárházára. Torkos Csütörtökön – annak ellenére, hogy a húsvéti 40 napos böjt kezdetét jelentő hamvazószerdát követően ünnepeljük – ismét szabad volt húst fogyasztani, sőt bizonyos területeken a csütörtöki torkoskodás "kötelező" volt, már csak a farsangi maradékok elfogyasztása céljából is.

Mint ismeretes, az akcióhoz mindazon éttermek és vendéglátóipari egységek csatlakozhatnak, akik vállalják, hogy március 10-én egész nap – teljes nyitva tartási idejük alatt – ’a la carte’ kínálatukból 50 százalékos kedvezményt biztosítanak a számla végösszegéből a helyben fogyasztásra, készpénzes vagy bankkártyás (amennyiben az az év többi szakában is elfogadott) fizetési mód választása esetén. A csatlakozás feltétele tehát a Torkos Csütörtök hetén és az azt megelőző héten használt ’a la carte’ étlap és itallap választékának és árainak teljes körű megtartása és az étel-és italfogyasztásra együttesen, azaz a számla teljes végösszegéből adott 50 százalékos kedvezmény. Külön erre az alkalomra készített úgynevezett „Torkos Csütörtök”, azaz szűkített menüsorral az akcióban részt venni nem lehet.

vendéglátás étterem turizmus március Magyar Turizmus Zrt. 2011 kedvezmény farsang Torkos Csütörtök hamvazószerda
Kapcsolódó cikkek