Cégvilág

Ismét aggódhatnak a Saab rajongók

A Saab svéd autógyárban szerdán reggel ismét megindult a termelés, miután tegnap délután több ellátási probléma miatt órákra leállt a nyugat-svédországi Trolhattan üzem.

A beszállító vállalat jobb fizetési feltételeket követelt - közölte a cég illetékese a Reuters hírügynökséggel. A hivatalos információk szerint kedden két órára szünetelt a termelés a svédországi központban, mostanra azonban helyreállt a gyártás. A beszállítók korábban televíziós nyilatkozataikban azt állították, hogy a luxusautó-gyártó nagyobb összegekkel tartozik nekik, ezért döntöttek az alkatrészellátás átmeneti szüneteltetése mellett.

A Saab nem kommentálta ezt az értesülést, ugyanakkor a Reuters emlékeztet arra, hogy a márka sorsa ismét bizonytalanná válhat azután, hogy a múlt héten a cég vezérigazgatója, Jan Åke Jonsson benyújtotta lemondását.

A helyzet instabilitására utal az is, hogy a hír hatására a svéd államadósságkezelő központ további információt kért az autógyár helyzetéről. Jonsson csaknem negyven éve dolgozott a Saabnál és sikeresen vezette a kis luxusmárkát az úton a General Motors fennhatóságától a Spyker által történő felvásárlásig. A Stockholm News beszámolója szerint az alkalmazottak körében népszerű Jonsson leköszönése nyomán sokan úgy vélik: komoly gonddal küzd az autógyártó.

A svéd államadósság-kezelő azért érdeklődik intenzíven a Saab ügyei iránt, mivel a szervezet annak a 400 millió eurós kölcsönnek a kezese, amelyet az Európai Befektetési Bank nyújtott a cég megmentése érdekében.

Spyker Saab termelés hitel autógyár gyártás leállás
Kapcsolódó cikkek